Вихід рф із зернової угоди: ЄС планує збільшити сухопутний експорт з України

Читать на русском
При цьому, ЄС підтримує Туреччину і ООН у зусиллях, спрямованих на те, щоб повернути країну-агресора до виконання угоди.
Цензор.нет

Євросоюз прагне транспортувати більше українського зерна автомобільним і залізничним транспортом, щоб компенсувати вихід росії із Чорноморської зернової ініціативи.

Про це повідомляє агенція Reuters, цитуючи слова лідерів та офіційних осіб ЄС.

Як зазначає видання, у вівторок, 18 липня, росія завдала удару по українських зернових портах, на наступний день після того, як Москва вийшла з угоди, яка дозволяла безпечно експортувати українське зерно.

Доля «зернового коридору»: чи може рф вийти з угодиРосійські терористи використовують зернову угоду, як один з інструментів шантажу в спробах послабити західний санкційний зашморг на шиї москви

«Це означає, що сотні тисяч людей по всьому світу будуть позбавлені основних продуктів харчування», - заявив провідний дипломат ЄС Жозеп Боррель.

Високопоставлений посадовець ЄС окремо заявив, що блок підтримує Туреччину і ООН у зусиллях, спрямованих на те, щоб повернути країну-агресора до виконання угоди.

«Вони використовують голод як зброю. Це одна з найгірших речей, які путін міг зробити», - додав Боррель.

Водночас, прем'єр-міністр Ірландії Лео Варадкар заявив, що блок також відповість розширенням наземних маршрутів експорту українського зерна через «смуги солідарності» або автомобільні та залізничні сполучення через сусідів України з ЄС, а також через Молдову.

«Є й інші шляхи вивезення зерна з України, наприклад, через Румунію та Польщу. Якщо росіяни продовжуватимуть політику перешкоджання експорту зерна та добрив з України, нам доведеться шукати інші шляхи для вивезення зерна», - сказав він.

Нагадаємо, у неділю, 17 липня, у Кремлі офіційно заявили, що відмовляються продовжувати зернову угоду.

Після цього Зеленський надіслав офіційні листи президенту Туреччини та голові ООН із пропозицією продовжити роботу Чорноморської зернової ініціативи або її аналога у тристоронньому форматі.

Також у Мінагрополітики розповіли, як зернова угода може працювати без росії.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: