Легіон «Свобода росії»: що відомо про формування, яке проводить рейди до Бєлгородської області

Читать на русском

З кінця травня в Бєлгородську область почав проводити рейди легіон «Свобода росії», який оголосив про своє повернення в рф, щоб покласти край диктатурі Кремля. «Ми – такі ж росіяни, як і ви. Нас відрізняє лише те, що ми не хотіли більше виправдовувати дії злочинців при владі та взяли зброю, щоб відстояти нашу та вашу свободу. Але сьогодні всім настав час взяти відповідальність за своє майбутнє. Диктатурі Кремля настав час покласти край: Легіон повертається додому», – йшлося у відеозверненні бійців до росіян. Про легіон, створений на початку повномасштабної війни, відомо не так багато. «Слово і діло» зібрало деякі факти.

У відкритих джерелах йдеться про те, що легіон «Свобода росії» був створений 11 березня 2022 року, його основу складають колишні російські військові та добровольці. (Інфографіка в кінці публікації)

У маніфесті, оприлюдненому минулого квітня, йшлося, що легіон від імені вільних громадян рф «взяв на себе відповідальність і почав боротьбу за нову росію». Під керівництвом путіна росія перетворилася на країну-ізгоя, знищено її економіку, добробут народу та будь-яке волевиявлення.

«Ми боремося проти диктаторського режиму путіна, проти обмеження демократичних цінностей, тотальної корупції, обмеження прав людини, відсутності свободи слова», – йшлося у маніфесті. Легіон також закликав російських військових припинити вбивати мирне населення України та приєднуватись до них.

У росії ж вважають, що легіон – терористична організація (це рішення суду), нібито створена в Україні «для підриву основ конституційного ладу, повалення влади в країні, у тому числі шляхом здійснення терористичних актів, що загрожує безпеці суспільства і держави».

У травні-серпні 2022 року формування існувало у вигляді малих бойових груп, які воювали у складі Інтернаціонального легіону ЗСУ. А з серпня розпочався масовий набір охочих.

Легіон складається з бойового крила, члени якого воюють на боці української армії, а також всенародного руху, що складається із цивільних.

Чисельність легіону «Свобода росії», за даними ЗМІ, становить від 500 до 100 бійців. Плюс, за словами заступника командира легіону «Цезаря», є ще «тисячі претендентів, які чекають на вступ до лав».

У легіоні зазначають, що вони не приватна військова компанія, як «Вагнер», а легальний підрозділ, що взаємодіє з ЗСУ.

На озброєнні формування, якщо судити з їхніх операцій, є танки, артилерія, бронетехніка, міномети, стрілецька зброя, протитанкові комплекси, безпілотники, ПЗРК та інше.

Як розповів «Цезар», тактика легіону поки що полягає у здійсненні рейдів до прикордонних регіонів, поки чисельність формування не стане достатньою для атак на Москву та штурму Кремля.

Нагадаємо, українські військові не беруть безпосередньої участі в операціях російських добровольців на території Бєлгородської області.

Однак у результаті операцій українська розвідка отримала важливу інформацію.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: