Байден ще не вирішив остаточно, хто постачатиме літаки F-16 Україні – Politico

Читать на русском
У Вашингтоні досі не визначилися, чи будуть саме США передавати F-16 Україні, або інші союзні країни.
24 канал

Сполучені Штати налаштовані підтримувати підготовку українських пілотів на сучасних винищувачах, але у Вашингтоні досі не визначилися, чи будуть саме США передавати F-16 Україні, або інші союзні країни.

Про це повідомляє Politico, з посиланням на заяву радника президента США з питань національної безпеки Джейка Саллівана.

«Я думаю, що, враховуючи кількість, які зараз доступні на складах наших європейських союзників, а також той факт, що, з урахуванням грошей, наданих нам Конгресом, існує багато інших пріоритетів щодо систем, які можна надати, можливо, ми більше зосереджуємося на передачі третьою стороною. Але президент досі не ухвалив остаточного рішення», – заявив Салліван у телеефірі «State of the Union» в неділю.

Хто із союзників України вже приєднався до коаліції винищувачівЄвропа формує коаліцію винищувачів для України. Які країни приєдналися та чим готові допомогти – на інфографіці.

Раніше Вашингтон офіційно відмовляв у передачі літаків українській стороні, аргументуючи це тим, що зараз для ЗСУ більш потрібні інші системи, такі як артилерія, ракети, танки. Також заявлялося, що передача літаків передбачає багато місяців для підготовки пілотів, техніків та розгортання інфраструктури в Україні.

При цьому, Салліван пояснив, що таким чином винищувачі не змогли би стати вирішальним компонентом для очікуваного зараз українського контрнаступу, враховуючи час. Однак, за його словами, умови змінюються.

«Сполучені Штати мобілізували виняткові зусилля, щоби забезпечити вчасно та у повному обсязі все необхідне Україні для початку цього контрнаступу. Тепер, коли ми це зробили, ми можемо сподіватися на довгострокову здатність України захищати себе та стримувати російську агресію», - пояснив радник Байдена.

Нагадаємо, що сьогодні президент США Джо Байден офіційно підтвердив, що американська армія почне тренувати українських пілотів для роботи зі винищувачами F-16. Раніше в США дійшли висновку, що українські льотчики здатні опанувати винищувачі F-16 за чотири місяці.

Раніше у Повітряних силах розповіли, скільки літаків F-16 можуть передати Україні на початку.

Також з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, що відомо про перспективи отримання американських літаків.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: