Зеленський виступив на саміті G7: говорив про F-16 та Формулу миру

Читать на русском
Президент виступив із промовою перед лідерами Великої сімки. Серед тем, про які говорив Зеленський у своєму виступі, – роль демократії у відбитті агресії, передача Україні західних винищувачів F-16 та майбутній мирний саміт.
Фото: Офіс президента України

Президент Володимир Зеленський виступив із промовою перед лідерами «Великої сімки» на одній із сесій саміту організації в японській Хіросімі.

Про це повідомила пресслужба глави держави.

У своєму зверненні Зеленський оцінив виклики, з якими за останній час зіткнулася демократія.

«Кожен, хто може побажати агресії проти демократичної країни, бачить, якою буде відповідь. І чим більше ми з вами співпрацюємо, тим менша ймовірність того, що хтось ще у світі піде шаленим шляхом росії. Але демократія потребує більшого. Я вважаю, що нам потрібне очевидне глобальне лідерство демократії», – заявив президент.

За його словами, надання Україні озброєння, зокрема комплексів ППО, допомагає створити глобальний безпековий бренд для демократичних країн.

Лідери G7 у спільному комюніке засудили росію та підтвердили підтримку УкраїниЛідери країн G7 видали спільне комюніке, в якому підтвердили непохитну підтримку України у її боротьбі проти російської агресії.

«Коли систем ППО в Україні буде достатньо, щоб захистити всі наші міста, світ побачить, який повітряний щит здатна створити демократія. Ми вирішуємо, якою буде безпека неба, а не наш ворог», – зазначив Зеленський.

У ході свого виступу глава держави також порушив питання передачі Україні західних винищувачів F-16, необхідних для відбиття російської агресії.

«Повітряний щит може бути повноцінним лише тоді, коли наземні системи ППО доповнюються сучасними літаками у повітрі. Наразі ми виходимо на шлях усунення розриву можливостей. Коли наші пілоти знатимуть F-16 і коли у нашому небі з'являться ці машини, це матиме значення не лише для України. Це буде історичний момент для всієї архітектури безпеки в Європі та світі», – заявив Зеленський.

Наприкінці свого звернення президент подякував лідерам G7 за допомогу Україні та наголосив на важливості реалізації української мирної ініціативи.

«Я був напередодні на саміті Ліги арабських держав і ми робимо все, щоб об'єднати весь світ навколо Формули миру – навколо мирного саміту, який дасть поштовх реалізації формули. Хотілося б у рамках наших зустрічей обговорити кроки щодо реалізації Формули та деталі організації мирного саміту», – наголосив глава держави.

Нагадаємо, у перший день перебування на саміті Зеленський зустрівся із прем'єр-міністрами Британії, Індії та Італії, а також із президентом Франції.

Напередодні стало відомо, що на саміті він також зустрінеться із президентом США Джо Байденом. Американський лідер, ймовірно, оголосить про новий пакет військової допомоги Україні.

Також на інфографіці «Слово і діло» можна побачити, до яких країн-союзників приїжджав Зеленський під час повномасштабної війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: