Українські льотчики здатні опанувати винищувачі F-16 за чотири місяці – ЗМІ

Читать на русском
Американські інструктори можуть навчити українських льотчиків літати на винищувачах F-16 лише за чотири місяці, заявили у ВПС США.
Винищувач F-16Фото: rohde-schwarz.com

Військово-повітряні сили США високо оцінили здатність українських пілотів опанувати винищувачі F-16 і вважають, що навчальна програма для них може тривати чотири місяці.

Про це повідомляє Yahoo News, посилаючись на внутрішній документ ВПС США.

Винищувачі F-16: що відомо про перспективи отримання американських літаківУкраїна хоче одержати від союзників американські винищувачі F-16. Що про це відомо – на інфографіці.

Так, у документі, який США передали союзникам у НАТО, що мають на озброєнні F-16, сказано, що оцінки льотчиків, які пройшли навчання на льотному тренажері, перевершили заявлені Пентагоном очікування за два тижні занять.

Зазначається, що українські пілоти проходили перевірку на авіабазі в штаті Аризона наприкінці лютого й на початку березня.

Також у документі повідомляється, що один із українських льотчиків мав досвід керування Су-27, інший – МіГ-29. Попереднього досвіду роботи з F-16 у них не було.

Тренування були проведені на льотному тренажері – усього дев’ять занять по 11,5 годин. Льотчиків оцінили чотири досвідчені інструктори ВПС США, кожен із яких мав тисячі годин нальоту на F-16.

Видання повідомляє, що отримало внутрішню оцінку ВПС США, згідно з якою навчання українських пілотів управлінню американськими винищувачами F-16 займе набагато менше часу, ніж неодноразово заявляли офіційні особи Пентагону.

Основною проблемою навчання, на яку вказали американські інструктори, є те, що льотчики з України не призвичаїлись до електронних систем F-16, які відображали інформацію українською мовою. Також наголошується на загальному мовному бар’єрі, який відчувався навіть попри успіхи українців у англійській за два тижні.

Незважаючи на перешкоди, у звіті ВПС США говориться, що «нинішній рівень навичок, продемонстрований льотчиками ВПС України, дозволяє опанувати літаки за чотири місяці».

Нагадаємо, видання Politico повідомило, що Пентагон не проти передачі Україні F-16 іншими країнами.

Також відомо, що члени Конгресу просять Байдена розблокувати постачання винищувачів F-16 для України.

Крім того, колишній спецпредставник Держдепу США в Україні Курт Волкер заявив, що Україна має готуватися до отримання винищувачів F-16.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: