Одна з країн Європи судиться з російським «Газпромом» через скорочення постачання газу

Читать на русском
Італійська компанія прагне повністю замістити обсяги російського газу до 2025 року. До вторгнення в Україну Італія імпортувала близько 40% газу з росії.
Ілюстративне фотоGetty Images

Італійська державна компанія Eni звернулась до арбітражного суду у зв'язку з рішенням російського «Газпрому» скоротити постачання газу після повномасштабного вторгнення в Україну.

Про це повідомляє Bloomberg.

У документі до щорічних зборів акціонерів, які відбудуться 10 травня, Eni у відповідь на запитання акціонера вказала, що скорочення постачання газу з боку «Газпрому» «є предметом конфіденційного арбітражного розгляду».

«Контракти з «Газпром експортом» залишаються чинними», – йдеться у відповіді. Від подальших коментарів Eni відмовилась.

Скільки природного газу видобуває та споживає ЄвропаЄвропа видобуває газу вдвічі менше, ніж використовує. На інфографіці – рівень видобутку та споживання за останні десять років.

Головний виконавчий директор Eni Клаудіо Дескальці наприкінці квітня заявив італійським ЗМІ, що постачання російського газу до Італії впало майже до нуля.

При цьому як відомо, італійська компанія прагне повністю замістити обсяги російського газу до 2025 року, використовуючи контракти з такими країнами-видобувачами газу, як Алжир, Єгипет, Мозамбік, Конго і Катар. До вторгнення в Україну Італія імпортувала близько 40% газу з росії.

Нагадаємо, що ще 1 жовтня, «Газпром» призупинив постачання природного газу до Італії.

Вже у квітні цього року в Італії заявили, що подолали залежність від російського газу.

Варто зазначити, що ще одна європейська країна судитиметься з російським «Газпромом».

При цьому, незважаючи на російський газовий шантаж, Євросоюз заповнив свої газові сховища на два місяці раніше за дедлайн. Проте експерти прогнозують, що дефіцит газу в Європі може зберегтися мінімум до 2025 року.

Також стало відомо, що Європейський союз позбувся залежності від постачання газу та нафти з росії. 80% експорту російського газу повністю скомпенсовано шляхом постачання з Норвегії та США.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: