Євросоюз перевиконав план економії газу

Читать на русском

Скороченню споживання газу в ЄС сприяла м'якша погода, закриття деяких енергоємних промислових підприємств та перехід на альтернативні види палива.
Reuters

Споживання природного газу в країнах Європейського союзу впало майже на 18% у період із серпня до березня, перевищивши початкову мету блоку.

Про це пише Financial Times.

Скільки природного газу видобуває та споживає ЄвропаЄвропа видобуває газу вдвічі менше, ніж використовує. На інфографіці – рівень видобутку та споживання за останні десять років.

За даними Євростату, порівняно із середнім показником за попередні п'ять років споживання газу в ЄС упало на 17,7% у серпні-березні. Це означає, що ЄС перевиконав свою ціль зі скорочення споживання на 15%.

Значному зниженню споживання газу європейськими домогосподарствами та підприємствами сприяла м'якша зима. Але причина також у зусиллях з енергозбереження, зупинення деяких енергоємних промислових підприємств та переході на альтернативні джерела палива та енергії.

«Справа була не лише у погоді. Енергоємні підприємства скоротили виробництво, домогосподарства заощаджували енергію, відбувся перехід на інші джерела палива», – констатував головний економіст німецького інвестиційного банку Berenberg Хольгер Шмідінг.

Хеннінг Глойстейн із консалтингової компанії Eurasia Group вважає, що основною причиною падіння рівня споживання став перехід на інші види палива, на які, за його оцінками, припадало близько 60%.

До п'ятірки найбільш «економних» країн увійшли Фінляндія, Литва, Швеція, Естонія та Латвія.

В асоціації Gas Infrastructure Europe зазначають, що побоювання з приводу нестачі енергії наступної зими відступили: на початок місяця газові сховища були заповнені на 55,7%, що на 20 процентних пунктів вище за середній показник за останні п'ять років.

Нагадаємо, у березні глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС подолав залежність від російських енергоресурсів.

«Слово і діло» розбиралося, як останні десять років змінювався рівень видобутку та споживання газу в Європі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: