В Італії заявили, що подолали залежність від російського газу

Читать на русском
При цьому, справжньою гарантією є регазифікатори, які дозволять країні купувати газ за найкращою ціною у світі.
Ілюстративне фотоGetty Images

Італія з початку повномасштабної війни рф проти України змогла знайти альтернативні джерела газу й позбулась залежності від російського «блакитного палива».

Про це в інтерв’ю Corriere della Sera заявив міністр навколишнього середовища та енергетичної безпеки Італії Джільберто Пікетто Фратін.

«Якщо раніше росія задовольняла 40% наших потреб у газі, то сьогодні ми отримуємо трохи більше 10%. Таким чином, ми подолали нашу залежність від Москви», – зауважив урядовець.

Як змінюється вартість газу в ЄвропіЯк за останні три роки змінювалася біржова ціна на газ у Європі – на інфографіці. Наразі вартість знову зростає на тлі новин про пошкодження Північного потоку.

Він додав, що Італія натомість збільшила імпорт газу трубопроводом зі Сходу за допомогою Трансадріатичного газопроводу, а також із Африки завдяки новим угодам з Алжиром і Лівією.

«Але справжньою гарантією є регазифікатори, які дозволять нам купувати газ за найкращою ціною у світі», – зазначив Пікетто.

Також, згідно з його словами, Італія покладатиметься на відновлювані джерела енергії та атомні електростанції.

Нагадаємо, що ще 1 жовтня, «Газпром» призупинив постачання природного газу до Італії.

При цьому, незважаючи на російський газовий шантаж, Євросоюз заповнив свої газові сховища на два місяці раніше за дедлайн. Проте експерти прогнозують, що дефіцит газу в Європі може зберегтися мінімум до 2025 року.

Також стало відомо, що Європейський союз позбувся залежності від постачання газу та нафти з росії. 80% експорту російського газу повністю скомпенсовано шляхом постачання з Норвегії та США.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: