Газовий шантаж не прокатив: Європа змогла достроково заповнити свої газосховища

Читать на русском
Євросоюз планував до 1 листопада 2022 року мати кількість запасів газу в розмірі 80 відсотків від необхідного. Однак він досяг цієї мети раніше
Ілюстративне фотоUniper

Російський газовий шантаж закінчився нищівним провалом. Європейський союз заповнив свої газові сховища на два місяці раніше терміну, який в ЄС встановили, як крайній.

Про це написала президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн в Twitter.

«На рівні ЄС ми диверсифікуємо джерела, економимо і зберігаємо енергію. Наше газосховище заповнене вже на 80%. Але щоб зменшити нашу залежність від російського викопного палива, нам потрібні поновлювані джерела енергії» - зазначила вона.

Україна може стати гарантом газової безпеки ЄС – ЗеленськийУкраїна може стати гарантом газової безпеки для Євросоюзу – для цього є кілька варіантів дій.

Євросоюз планував до 1 листопада 2022 року мати кількість запасів газу в розмірі 80% від необхідного. Однак він досяг цієї мети раніше - до 31 серпня 2022 року.

На початку серпня стало відомо, що європейські країни знаходяться на шляху до досягнення мети заповнення сховищ газу до початку зими. Однак вартість поповнення запасів складе понад 50 млрд євро, що є історичним показником і в десять разів вище, ніж зазвичай.

Уряди країн Євросоюзу виділили близько 280 мільярдів євро на пом'якшення впливу енергетичної кризи на домогосподарства і бізнес.

При цьому в кінці серпня ЗМІ повідомили, що російський газовий монополіст «Газпром» спалює власний видобутий газ на компресорних вузлах і терміналах, щоб не поставляти його в Європу. Пізніше стало відомо, що росія спалює природного газу на суму близько 10 мільйонів доларів в день, суворо обмежуючи свій експорт до Європи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: