Зимовий дефіцит газу в Європі зберігатиметься щонайменше до 2025 року – Bloomberg

Читать на русском
Наступний рік може виявитися для Європи ще гіршим у плані дефіциту газу. А загалом проблеми з газом можу зберегтися в регіоні як мінімум до 2025 року.

Припинення поставок російського газу призведе до більш швидкого виснаження запасів при зниженні температури в найближчі місяці, а також ускладнить процес підготовки до наступних опалювальних сезонів.

Як пише Bloomberg із посиланням на керівників енергетичних компаній, дефіцит газу в Європі може зберегтися мінімум до 2025 року.

А поки що європейські політики зосереджені на виживанні цієї зими, наступний рік може виявитися ще гіршим.

«Наступної зими у Європи можуть виникнути ще серйозніші проблеми. Можливо, наступного літа країни не зможуть заповнити сховища так, як вдалося цього року», – вважає комерційний директор німецького енергетичного гіганта Uniper SE Нієк Ден Холландер.

Прямий шантаж: у кремлі пообіцяли проблеми з постачанням газу до Європи до зняття санкційУ кремлі прямо заявили, що Європа стикатиметься з проблемами в постачанні газу, доки не будуть зняті або пом'якшені введені проти росії санкції.

Видання зазначає, що Європу охопила найгірша енергетична криза за останні 50 років через скорочення постачання газу Росією.

Для боротьби з короткостроковими проблемами європейський лідер виділив більше 300 млрд євро, щоб компенсувати різке зростання цін на енергію цієї зими. Але термін дії цих заходів спливає, а полегшення все ще немає.

«Десь між 2025 та 2027 роками ми побачимо, як ціни в Європі повернуться до рівня, який був на початку 2021 року», – сказав керівник глобального відділу досліджень сировинних товарів у Citigroup Inc. Ед Морс.

Європа після десятиліть нарощування залежності від росії зараз має болісне перезавантаження: населення змушене обмежувати споживання, а підприємства скорочують виробництво.

«Кульмінацією цього стане руйнація попиту. Людям доведеться змінити свій спосіб життя. Ви рідше їздитимете на машині, рідше включатимете опалення, рідше вмикатимете світло», – зазначив голова і співзасновник компанії Tellurian Inc. Чариф Соукі.

Основна проблема полягає в тому, що російський газ, який минулого року покривав близько 40% потреб Євросоюзу, не може бути легко замінений. А після того, як росія перекрила на невизначений термін «Північний потік-1», наступними можуть стати постачання через Україну.

«Якщо кінцева мета кремля – повністю позбавити Центральну Європу поставок російського газу, то транзит через Україну, безумовно, опиниться під загрозою», – вважає аналітик з ЗПГ у компанії Kpler Лаура Пейдж.

Нагадаємо, 2 вересня росія повністю зупинила газопровід «Північний потік» нібито через витік масла та необхідність ремонту.

У Євросоюзі заявили, що готові до повного припинення постачання російського газу.

Крім того, глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що настав час встановити стелю цін на російський трубопровідний газ, що надходить до Європи. Володимир путін вже відреагував на ці плани.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: