Молдова судитиметься з російським «Газпромом»: які причини

Читать на русском
Молдовська компанія Moldovagaz підписала з Газпромом контракт, і той не вимагав його розірвати чи змінити умови, аби зменшити обсягти постачання газу.
Цензор.нет

Віцепрем’єр-міністр, міністр інфраструктури та регіонального розвитку Молдови Андрей Спину заявив, що Кишинів подасть до суду на російський «Газпром» за невиконання контракту, підписаного з Moldovagaz.

Про це молдовський міністр заявив в інтерв’ю виданню DW.

«Енергетична криза, яку зараз переживає Молдова, породжена «Газпромом»-Кремлем. І я хочу, щоб мене почули, коли я це говорю», – зауважив молдовський віцепрем’єр.

Скільки природного газу видобуває та споживає ЄвропаЄвропа видобуває газу вдвічі менше, ніж використовує. На інфографіці – рівень видобутку та споживання за останні десять років.

Згідно з його словами, якби цей концерн на сьогодні виконував свої контрактні зобов'язання з Молдовою, енергетична криза зникла б, і всі були б забезпечені газом та енергією.

«Те, що ми змушені купувати газ і електроенергію на ринку – це вина «Газпрому», і наші юристи вже відпрацьовують деталі, щоб подати на російський концерн до суду за невиконання контракту. І ми також будемо просити відшкодування заставних збитків, тому що через них ми змушені були перерозподіляти гроші з інших сегментів, брати кредити», – додав він.

При цьому, Спину нагадав, що молдовська компанія Moldovagaz підписала з «Газпромом» контракт, і той не вимагав його розірвати чи змінити умови, аби зменшити обсягти постачання газу.

«Вони просто ігнорують свої зобов'язання. І вони за це заплатять», - підсумував міністр.

Нагадаємо, що у суботу, 3 грудня, Румунія почала експортувати газ до сусідньої Молдови трубопроводом Ясси-Унгени. За допомогою цього газопроводу влада Молдови має намір знизити залежність республіки від російського «Газпрому» і підвищити енергетичну безпеку країни.

Напередодні «Газпром» погрожував скоротити транзит газу через Україну. У компанії заявили, що частина російського газу, призначеного для Молдови, нібито осідає в Україні.

У Молдові відповіли, що російський газ, який іде до них транзитом через Україну, не осідає там – це резерв Кишиніва.

Раніше ми повідомляли, що Європа значно збільшила імпорт російського газу після початку війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: