У яких країн російська група «Вагнера» намагалася купити зброю та боєприпаси

Читать на русском

Найманці російської приватної компанії «Вагнер», що воюють в Україні, на початку року зіткнулися зі «снарядним голодом». Засновник ПВК Євген Пригожин звинуватив міністерство оборони у тому, що воно не постачає бойовикам у Бахмуті достатню кількість боєприпасів. Через це, за його словами, втрати зросли у кілька разів. Проблема змусила Пригожина буквально ходити із простягнутою рукою: за даними Пентагону, він намагався купити зброю щонайменше у чотирьох країнах. Що з цього вийшло – на інфографіці «Слово і діло».

Група Вагнера намагалася купити зброю та боєприпаси у кількох країн. Докладніше – на інфографіці.
У кого намагалися придбати зброю вагнерівціСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Інформація про спроби Пригожина роздобути озброєння в інших країнах відома з документів Пентагону, які злили в мережу.

Згідно із секретними даними, на початку 2023 року Пригожин запитував зброю та боєприпаси у Китаю. Як писало видання Financial Times, прямий запит свідчив про те, що у засновника «Вагнера» була певна впевненість у тому, що Пекін озброюватиме рф.

Втім, Китай жодної зброї не відправив і навіть не вийшов на контакт із Пригожиним.

Такою самою невдалою виявилася спроба купити зброю в однієї з країн НАТО – Туреччини. За даними американської розвідки, представники ПВК контактували з турецькою стороною щодо постачання безпілотників, гаубиць, систем радіоелектронної боротьби та контрбатарейних систем.

Крім того, «вагнерівці» намагалися закупити у Туреччини зброю через посередників – президента Малі, який купив би зброю для «Вагнера» нібито для операцій у його країні.

Дві країни, за даними Пентагону, погодилися продати ПВК «Вагнер» зброю, тут нічого несподіваного – це Білорусь та Сирія. Так, Білорусь до початку року вже продавала зброю невідомого типу та погодилася поставити 300 тисяч гранатометних пострілів ВОГ-17.

У Сирії Пригожину вдалося закупити трохи гранатометів.

Крім того, ще до скандалу зі «снарядним голодом» у США повідомляли, що група «Вагнера» отримала партію зброї від Північної Кореї – ракети та снаряди.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, які держави допомагають росії зброєю для війни проти України.

З інфографіки можна дізнатися, які приватні військові компанії є в рф і в яких країнах вони діяли.

Крім того, ми зібрали інформацію про успішні удари українських військових по місцях розташування «вагнерівців».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: