Деколонізація України: Зеленський підписав закон про заборону імперської пропаганди

Читать на русском
Україна позбудеться географічних назв, пов'язаних з російським колоніалізмом. Відповідний закон підписав Володимир Зеленський.

Президент Володимир Зеленський підписав закон «Про географічні назви», який забороняє надавати географічним об'єктам назви, пов'язані з росією та її діячами.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради у картці документа.

Станом на 21 квітня Зеленський підписав законопроєкт №7253 «Про внесення змін до Закону України «Про географічні назви» щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України».

Дерусифікація-2022: на честь кого перейменовують вулиці найбільших міст УкраїниНа честь кого найчастіше перейменовують вулиці Києва, Харкова, Львова, Дніпра та Одеси – на інфографіці.

Що забороняє закон

Згідно з цим законом, в Україні відтепер заборонено давати географічним об'єктам назви, які символізують або звеличують росію. Також заборонені топоніми, пов'язані з пам'ятними місцями, датами, подіями в російській історії.

Крім того, заборона стосується назв, пов’язаних з тоталітарною політикою та практикою, пов’язаною з переслідуванням за критику тоталітарного радянського та російського режимів, у тому числі українців на тимчасово окупованих територіях.

Що зміниться

Ухвалені норми набудуть чинності через три місяці після опублікування. Далі органи самоврядування і військові адміністрації матимуть півроку, щоб звільнити публічний простір від символів «русского міра»: демонтувати пам’ятники й пам’ятні знаки, перейменувати вулиці та інші об’єкти.

Так само, згідно з законом, мають бути перейменовані населені пункти, назви яких не відповідають стандартам української мови (на кшталт Октябрського чи Южноукраїнська).

Тотальна дерусифікація: які пам'ятники в українських містах знесли у 2022 роціВ Україні в 2022 році зносили пам'ятники Пушкіну, Горькому, Катерині II, Суворову, Жукову, радянським воїнам. Більше – на інфографіці.

Яка мета закону

Як пояснив у Facebook історик і народний депутат від «Європейської солідарності» Володимир В'ятрович, підписаний закон є системним документом про звільнення нашої країни від маркерів «русского міра». Він має забезпечити зменшення впливу рф на внутрішню політику України та світогляд українців. Відповідно до закону, російська імперська політика визнається злочинною та засуджується, пропаганда цієї політики та її символіки забороняється.

Нагадаємо, у Києві перейменували музей та центр мистецтва.

Також повідомлялося про перейменування 18 топонімів у Харкові.

Крім того, у Києві перейменували десятки вулиць, зокрема проспект та площу Перемоги.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: