Мінкульт радить перейменовувати вулиці Гагаріна, Пушкіна та ще низки російських діячів

Читать на русском
Мінкульт рекомендував перейменовувати по всій Україні вулиці Гагаріна, Пушкіна, Мічуріна, Маяковського та ще 6 російських діячів.

Експертна рада Мінкультури назвала десять найпоширеніших топонімів на честь російських діячів, які рекомендуються до перейменування в Україні насамперед.

Як повідомляє пресслужба відомства, значна кількість власних назв, що позначають такі елементи просторової структури міста як вулиці, площі, проспекти тощо – пов’язана з росіянами, чиї життя та діяльність, за великим рахунком, не мають стосунку до України, її історії, науки, культури, та у більшості випадків не народилися тут.

Дозволять звучати в Україні: Мінкульт готує «білий» список російських артистівДо білого списку потраплять російські співаки, які засудили напад рф на Україну. Їхня музика зможе все ж таки звучати в Україні.

До десятки найчастіше вживаних таких топонімів входять названі на честь космонавтів і льотчиків-випробувачів Юрія Гагаріна, Валерія Чкалова та Володимира Комарова, поетів та письменників Олександра Пушкіна, Максима Горького, Юрія Лермонтова та Володимира Маяковського, біолога та селекціонера Івана Мічуріна, героя Радянського Союзу Олександра Матросова.

Експертна рада міністерства рекомендує під час перейменувань «розглядати можливість заміни вказаних назв» для мінімізації впливу радянсько-російських наративів на світогляд українців, встановлення історичної справедливості, йдеться у повідомленні.

«В умовах широкомасштабного вторгнення рф в Україну слід враховувати, що ворог навіть топоніміку використовує як маніпулятивний механізм для ретрансляції пропагандистських меседжів, цінностей, своєї світоглядної моделі та концепту так званого «руского міра»», – додав міністр культури Олександр Ткаченко.

Нагадаємо, у травні у Києві перейменували арку Дружби народів.

Також повідомлялося, що Мінкультури хоче заборонити ввезення будь-яких книг із території росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: