Дерусифікація-2022: на честь кого перейменовують вулиці найбільших міст України

Читать на русском

В Україні на тлі повномасштабного вторгнення росії розпочалася нова хвиля декомунізації та дерусифікації. Як це вже було у 2014-2015 роках, у містах та селах зносять радянські пам'ятники та перейменовують вулиці. Як свідчить опитування, проведене Фондом Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва та Центром Разумкова, 57% українців підтримують перейменування вулиць та інших топонімів, пов'язаних із росією та СРСР. «Слово і діло» вирішило поцікавитися, на честь кого перейменовують вулиці найбільших міст України.

Активно процес перейменування вже зараз триває у Києві, Львові та Дніпрі.

У Києві найбільше вулиць переназвали на честь військових та рятувальників (17), а також політичних та громадських діячів (11). Крім того, 5 вулиць названо на честь вчених та педагогів, 3 – на честь митців, 2 – на честь підприємців-благодійників, по одній – на честь архітектора, письменника та релігійного діяча.

У Дніпрі та у Львові вулиці теж найчастіше перейменовують на честь військових та рятувальників (11 та 8 відповідно).

Ще по 5 вулиць у Дніпрі перейменували на честь політичних та громадських діячів, митців, по 3 вулиці були названі на честь вчених та педагогів, архітекторів, по одній – на честь лікаря, атлета та благодійника.

У Львові 7 вулиць було перейменовано на честь митців, по 5 – на честь вчених, політичних та громадських діячів, по 4 – на честь релігійних діячів та письменників.

В Одесі та Харкові випадки перейменування поки що поодинокі. У Харкові 2 вулиці було перейменовано на честь військових, в Одесі 5 вулиць – на честь митців.

Нагадаємо, у квітні в Києві демонтували бронзову скульптуру двох робітників, яку було встановлено «на ознаменування возз'єднання України з росією».

Крім того, у травні арку Дружби народів у столиці перейменували на Арку Свободи українського народу.

Найгучніші скандали, пов'язані з декомунізацією в Україні, можна згадати завдяки інфографіці «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: