США ще в січні чекали на падіння Бахмута і закликали Україну відвести війська – WP

Читать на русском
США в січні вважали, що Бахмут ось-ось буде захоплено і закликали Україну відвести війська, повідомляють ЗМІ з посиланням на секретні документи американської розвідки.
latimes.com

США ще в січні очікували, що російські війська захоплять Бахмут – вони попередили Україну про можливе оточення військ у місті та пропонували скоротити втрати та відступити. Але Україна проігнорувала попередження та продовжила оборону.

Про це повідомляє The Washington Post із посиланням на секретні документи американської розвідки.

Бої за Бахмут: хто з військово-політичного керівництва України приїжджав у місто та його околиціНайчастіше у Бахмуті та на Бахмутському напрямку буває Олександр Сирський. Хтось ще з військово-політичного керівництва приїжджав туди – на інфографіці.

У документі з позначкою «цілком таємно» було попередження, що наступ росії з листопада «поставив під загрозу здатність України утримувати місто», і українські сили, ймовірно, «зазнають ризику оточення, якщо вони не відступлять протягом наступного місяця». Ці попередження здебільшого залишилися поза увагою, зазначає видання.

Один із українських командирів у Бахмуті Павло Паліса сказав журналістам, що він нічого не знає про таку оцінку американської розвідки, а також про рекомендації залишити Бахмут.

За його словами, утримувати частину міста на місяці довше, ніж прогнозувалося, вдалося завдяки поєднанню класичної міської війни та передової розвідки дронами.

Нагадаємо, на початку березня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг висловив припущення, що найближчим часом Бахмут може перейти під контроль росіян.

14 березня на засіданні Ставки Верховного Головнокомандувача було ухвалено рішення продовжувати оборону Бахмута.

У США після цього запевнили у підтримці України незалежно від її рішення щодо оборони міста.

Раніше президент Володимир Зеленський назвав дві причини, чому ЗСУ мають утримати Бахмут.

Він також розповідав про можливі наслідки поразки України у Бахмуті.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: