Битва за Бахмут: хронологія оборони міста

Читать на русском

Бахмут зараз найгарячіша точка на карті України, запеклі бої там тривають з липня. На сьогодні ситуація навколо міста, як лаконічно кажуть військові, складна: російські найманці намагаються прорвати оборону і просунутися до центральних районів. Однак Бахмут не оточений, туди є можливість відправляти підкріплення, і нещодавно на засіданні Ставки верховного головнокомандувача було ухвалено рішення продовжувати оборону. На Заході наголошують, що Бахмут не має стратегічного значення: росіяни хочуть захопити його, щоб нарешті оголосити про хоч якусь значну перемогу. Але Україна так не вважає. По-перше, під час боїв за Бахмут росія зазнає масштабних втрат. А по-друге, битва дозволяє виграти час і підготуватися до контрнаступу. Хронологія оборони міста – на інфографіці «Слово і діло».

З початку повномасштабного вторгнення росії і до травня ситуація в Бахмуті була відносно спокійною – окупанти були зосереджені на інших напрямках, зокрема на півночі та півдні України.

Починаючи з травня, росіяни щодня систематично завдавали ракетних та авіаційних ударів по місту. На щастя, значна частина мирних жителів тоді вже виїхали: на початку травня в місті було близько 20 тисяч людей із понад 70 тисяч, які мешкають до вторгнення.

Тоді ж у Бахмуті почалися перебої з електроенергією та водою. Зиму городяни переживали вже без світла, води, тепла та газу.

Після того, як росіяни влітку окупували Сєвєродонецьк та Лисичанськ у Луганській області, їхні пріоритети змістилися у бік Бахмута та Сіверська на Донеччині.

На початку серпня російська армія вже систематично проводила штурмові дії в районі Бахмута, а до кінця серпня окупанти змогли підійти до околиць міста.

У складній ситуації російські війська опинилися на початку вересня, коли Україна розвивала контрнаступ на півдні: перед окупантами була дилема – захищатись там чи розгортати оперативні резерви для наступу на Донбасі.

Наприкінці вересня Україна просувалась у Харківській та Херсонській областях, але росіяни, незважаючи на такий тиск, не залишили спроби наступати в районі Бахмута.

До середини жовтня Бахмут був єдиним напрямком, на якому росіяни наступали – проте їхнє просування, як зазначали у британській розвідці, було дуже повільним. Володимир путін вкотре поставив своїм військовим амбітне завдання захопити місто до кінця жовтня, але наказ виконано не було.

Фейкові перемоги: про «взяття» яких населених пунктів росіяни повідомляли кілька разівПо кілька разів росія повідомляла про захоплення Рубіжного, Пісків, Опитного, Мар'їнки та деяких інших населених пунктів. Більше – на інфографіці.

У листопаді-грудні з'явилося дедалі більше свідчень того, що росія просто кидає своїх людей під Бахмут як «гарматне м'ясо». Ключову роль у наступі грали найманці ПВК «Вагнер», зокрема, завербовані у російських колоніях. Крім того, у Міноборони Британії повідомляли, що у боях загинула велика кількість мобілізованих резервістів.

На початку 2023 року понад 60% Бахмута вже було зруйновано внаслідок регулярних обстрілів росії.

Наприкінці січня стало відомо, що Збройні сили України відійшли від населеного пункту Соледар, де кілька тижнів точилися жорстокі бої. «Захисники Соледара здійснили справжній подвиг, незважаючи на перевагу ворога у 3-5 разів потужно тримали свої позиції. Вони завдали ворогові величезних втрат в особовому складі. Їх можна порівняти із втратами агресора у двох чеченських війнах», – заявили у ЗСУ.

У лютому-березні в районі Бахмута тривали бої. Місто, як розповіли у ЗСУ, знаходиться у напівоточенні з трьох сторін, але шляхи постачання залишилися.

6 березня на засіданні Ставки верховного головнокомандувача військові підтримали продовження операції з оборони міста. Також було ухвалено рішення посилити оборону.

«Бахмут дав і дає один із найбільших результатів за час цієї війни, за час усієї битви за Донбас», – зазначив Зеленський. За інформацією ЗМІ, за кілька місяців боїв росія втратила 20-30 тисяч найманців. Загалом, за оцінкою НАТО, втрати російської сторони в районі міста вп'ятеро перевищують втрати України.

Станом на середину березня бої продовжують на околицях Бахмута і навіть деяких вулицях. Але при цьому, як підкреслив секретар РНБО Олексій Данілов, втрати у рф там величезні, що дасть відчутний ефект найближчим часом.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський називав дві причини, чому ЗСУ мають утримати Бахмут.

Аналітики Інституту вивчення війни також обґрунтували важливість оборони Бахмута.

Інші експерти вважають, що битва за Бахмут принесла стільки смертей та руйнувань, що навіть якщо росія захопить місто, це буде піррова перемога.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: