NYT: війна в Україні змусила США поспіхом відроджувати оборонну промисловість

Читать на русском
Пентагон готовий давати замовлення на багато мільярдів доларів – але промисловість не може їх виконати. Біда навіть з настільки простими виробами, як шарикопідшипники
Ілюстративне фотоUS Army Force

Війна в Україні, під час якої США активно надають ЗСУ військову допомогу у великих кількостях, розкрила проблеми у військово-промисловому комплексі самих Штатів. Навіть 155-мм снаряди неможливо виробляти у потрібних кількостях. Виробничі потужності не розраховані на такі навантаження, відчувається нестача всього – від ракет до підшипників.

Про це повідомляє американське видання The New York Times.

Газета зазначає, що Пентагон всіма силами прагне вирішити проблему недостатніх обсягів військового виробництва, оскільки міністерство займається передачею зброї Україні, а також підготовкою до ймовірного конфлікту з Китаєм.

Снаряди зі збідненого урану: що це таке і чи належить до ядерної зброїПро те, що являють собою боєприпаси, які використовують збіднений уран, та чи можна відносити їх до категорії ядерної зброї – в матеріалі Слово і діло

«Ми говоримо про бойові дії, національну безпеку і боротьбу з конкурентом і потенційним противником, якого ми раніше ніколи не бачили. І ми не можемо возитися з цими поставками» – сказав виданню адмірал Деріл Кодл, який займається постачанням Атлантичного флоту США.

Проблеми в оборонній промисловості наявні насамперед з виробництвом основних боєприпасів, в тому числі снарядів. Є проблема також з формуванням запасів складної зброї - різних контрбатарейних радарів, ракет, комплексів ППО. Наприклад, Україна отримала від США ПЗРК Stinger і боєприпаси до них в обсязі, еквівалентному 13 рокам виробництва поточного рівня, ПТРК Javelin і боєприпаси до них в обсязі, еквівалентному п'яти рокам виробництва поточного рівня.

Пентагон, Білий дім, Конгрес і військові підрядники діють, щоб вирішити питання з оборонними замовленнями; бюджети військових закупівель зростають, армія переходить на багаторічні контракти, щоб стимулювати компанії до розширення виробничих потужностей. Пентагон, схоже, остаточно відмовився від прийнятої після кінця Холодної війни політики скорочення витрат на збройні сили.

Раніше проблеми в оборонпромі США залишалися прихованими, оскільки війни, в яких брали участь США, були або швидкоплинними (Ірак, Югославія, Ірак), або низькоінтенсивними (Афганістан). Ніхто не був готовий до конфлікту такого масштабу, як війна в Україні, або до того, що можливо доведеться воювати з Китаєм.

Наприклад, військово-стратегічні ігри-навчання, які провели американські військові, показали, що в разі повномасштабної війни з Китаєм протикорабельні ракети у США закінчаться через тиждень. Інших запасів немає, а ці ракети життєво важливі при конфлікті з країною, яка на відміну від росії володіє потужним флотом. Для розширення виробництва ракет потрібно розширення виробництва твердопаливних ракетних двигунів, використовуваних широким спектром високоточних ракетних систем, але і з цим проблема – з 1995 року кількість виробників двигунів скоротилася з 6 до 1, причому тільки чотири заводи закрилися, п'ятий же просто згорів і досі відновлюється.

Пентагон, зазначає видання, готовий давати замовлення на багато мільярдів доларів – але промисловість не може їх виконати. Біда навіть з настільки простими виробами, як шарикопідшипники, необхідні для військової техніки. Лобісти ВПК США довгі роки успішно продавлювали придбання армією дорогих і складних кораблів і літаків на шкоду простим виробам, таким, як снаряди та підшипники. На озброєння була прийнята філософія «точно вчасно» - передбачалося, що якщо буде потрібно, ВПК зможе швидко зробити будь-яку кількість деталей і боєприпасів. Однак цей підхід виявився неправильним і Пентагон зараз відмовляється від нього, формуючи великі запаси готових озброєнь і виділяючи на це фінансування.

Так, компанія Lockheed Martin у 2022 році виготовила 7500 ракет для РСЗВ М142 HIMARS. У 2023 році буде виготовлено 10 тисяч ракет цього типу – і цього, як і раніше, мало навіть для того, щоб задовольнити потреби України. І це тільки одна з мінімум 12 ракет і систем, які є критично важливими в американській військовій доктрині.

«Ніхто не очікував тривалого масштабного конфлікту, який ми спостерігаємо в Україні, або того, що ми можемо зіткнутися зі стратегічним конкурентом в майбутньому» – резюмували офіційні особи США, з якими вдалося поспілкуватися виданню.

Раніше журналісти Washington Post заявили, що ЗСУ як і раніше критично не вистачає зброї для початку ефективного контрнаступу навіть з урахуванням того, що США і західні партнери активно нарощують обсяги військової допомоги.

Кабінет Міністрів України тим часом прийняв рішення реорганізувати держконцерн «Укроборонпром» в акціонерне товариство «Українська оборонна промисловість». Це має підвищити ефективність українського оборонпрому.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: