Протистояння США та Китаю: порівняння економічного та військового потенціалу держав

Читать на русском

На тлі зростання геополітичної напруженості у світі в небезпечну фазу вступають відносини США та Китаю. Вже кілька років дві потужні держави ведуть торговельну війну, тепер відносини погіршуються на тлі розбіжностей через Тайвань та війну росії проти України. Пекін, говорячи, що займає «нейтральну позицію» щодо війни, насправді зближується з росією та звинувачує США у розв'язанні кризи. Крім того, нещодавно Сі Цзіньпін заявив, що Штати «намагаються придушити Китай». Очевидно, що найближчим часом відносини між країнами не покращаться: «Слово і діло» вирішило порівняти їхній економічний та військовий потенціал.

Економічні показники

США є найбільшою економікою світу. За даними Світового банку, ВВП країни у 2021 році становив 23,315 трлн доларів.

Китай за цим показником трохи відстає від Штатів – 17,734 трлн доларів.

ВВП США душу населення становить 70 248 доларів, Китаю – 12 556 доларів.

Штати є країною з найбільшим зовнішнім боргом: станом на вересень він сягав 24,350 трлн доларів. Зовнішній борг Китаю, за офіційними даними, становить 2,481 трлн.

Безробіття в США за підсумками 2021-го було на рівні 5,3%. А на початку поточного року впало до історичного мінімуму в 3,4%.

В Китаї безробіття було на рівні 4,6%, а на початку цього року зросло до 5,6%.

Крім того, США є світовим лідером за рівнем видобутку нафти: у 2021 році було видобуто 711,1 млн тонн.

Китаю відстає за цим показником, видобуваючи до 200 млн тонн.

Військовий потенціал

У рейтингу найсильніших армій світу Global Firepower США вже котрий рік посідають перше місце, Китай у 2023 році опинився на третьому місці.

Військові витрати США, за даними Стокгольмського інституту вивчення проблем миру на 2021 рік, становили 801 млрд доларів. У Китаю ж витрати втричі менші – 293 млрд доларів.

Наступного року Білий дім хоче збільшити оборонний бюджет до рекордних у мирний час 886 млрд доларів.

При цьому чисельність китайської армії більша – 2,035 млн осіб активного персоналу проти 1,395 млн у США. Крім того, у країн ще близько по півмільйона людей у резерві.

Штати перевершують Китай за кількістю танків (5,5 тисяч проти 4,9 тисяч) та бойового авіафлоту (13,2 тисяч проти 3,2 тисяч).

У США 11 авіаносців, у той час як у Китаю лише два. Але одиниць підводного флоту менше – 68 проти 78 КНР.

За максимальною дальністю американські та китайські балістичні ракети рівні – близько 13 тисяч кілометрів.

А за кількістю ядерних боєголовок США є безумовним лідером – 5 тисяч 428 за оцінками Федерації американських вчених. У Китаю близько 350 ядерних боєголовок, але в Пентагоні побоюються, що найближчими роками їхня кількість може різко зрости, причому не без допомоги росії.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, які країни є найбільшими експортерами та імпортерами озброєння.

Також ми писали, як і з яких причин переводили стрілки Годинника Судного дня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: