Китай як торговельний партнер України: як змінювалися обсяги експорту та імпорту

Читать на русском

Роль Китаю у війні росії проти України все ще не визначена. Китай рік мовчав, і тільки в річницю російського вторгнення в Україну все ж опублікував власний мирний план. Один з аргументів скептиків вступу Китаю у війну – залежність від ринків США та Європи. «Слово і Діло» вирішило заглянути в дані про обсяги торгівлі з Піднебесною, щоб оцінити тенденції.

Хоча дані обмежені періодом з 2013 по 2021 роки, видно, що динаміка як імпорту з Китаю, так і експорту в цю країну мала тенденції до зростання. Детальніше – на інфографіці.

Попри нейтральну позицію в питанні російської війни в Україні, Китай залишається важливим торговим партнером нашої країни. Про те, як змінювалися обсяги торгівлі Китаю та України – на інфографіці
Як змінювався обсяг торгівлі між Україною та Китаємslovoidilo.uaЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Зокрема, загальний обсяг експорту українських товарів до Китаю протягом зазначеного періоду зріс більш ніж утричі – з 2,7 млрд доларів на рік до 8 млрд доларів на рік, а його частка в загальному експорті України зросла з 4,3% до 11,8%, хоча в період з 2014 по 2016 роки рівень експорту різко впав – через російське вторгнення в Крим і на Донбас, а також через нелегку економічну ситуацію в країні.

Мінімальне значення експорту в Китай було зафіксовано у 2016 році – всього 1,8 млрд доларів, що склало лише 5% від загального експорту України у 2016 році, який також показав мінімальне значення за період 2013-2021 років. Максимальне з відомих значення – у 2021 році, коли до Китаю було експортовано товарів на 8 млрд доларів.

Зріс також рівень імпорту товарів з Китаю, проте навіть дворазового зростання не було. У 2013 році Україна імпортувала з Китаю товарів на 7,9 млрд доларів (10,3% від загального імпорту), тоді як у 2021 році ця цифра зросла до 11 млрд (15,1% від загального імпорту), ставши найбільшим показником імпорту з Китаю в цей період.

При цьому найменше китайських товарів в Україну привезли у 2015 році – на 3,7 млрд доларів, 10,1% від загального обсягу імпорту за той рік. Сталося це, знову ж таки, через події на Донбасі та тяжке становище в економіці.

Загалом можна відзначити, що імпорт з Китаю в Україну за вісім років не виріс навіть удвічі, а ось українська економіка змогла зав'язати досить міцні експортні відносини з Китаєм – про це свідчить більш ніж триразове зростання експорту українських товарів в Піднебесну.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» розбиралося, що стоїть за різко збільшеною зовнішньополітичною активністю Китаю, які цілі переслідує Пекін і чого насправді варті китайські «мирні плани».

Раніше ЗМІ писали, що Сполучені Штати Америки озвучують своїм близьким союзникам можливість впровадження нових економічних обмежень проти Китаю, якщо він надасть росії озброєння для війни проти України. Мета дискусій, які поки що перебувають на попередній стадії, полягає в пошуку підтримки.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: