Зеленський хоче зберегти Китай в якості інвестора, торгового партнера і потенційного посередника – Politico

Читать на русском
Зеленський, незважаючи на партнерство Китаю та росії, прагне не відштовхнути Пекін, а зберегти його як інвестора, торгового партнера та потенційного посередника.
Фото: AP

Президент України Володимир Зеленський, незважаючи на «безмежне партнерство» Китаю та росії, хоче зберегти Пекін як інвестора, торгового партнера та потенційного посередника. А не відштовхувати його і ризикувати, що Сі Цзіньпін схвалить постачання зброї росії.

Про це пише американське видання Politico.

За спостереженнями журналістів, Зеленський може легко критикувати низку країн, включаючи Угорщину та Німеччину, за їхню співпрацю з росією. Але з головою Китаю Сі Цзіньпін він веде «довгу дипломатичну гру».

Китай як торговельний партнер України: як змінювалися обсяги експорту та імпортуПопри нейтральну позицію в питанні російської війни в Україні, Китай залишається важливим торговим партнером нашої країни. Про те, як змінювалися обсяги торгівлі Китаю та України – на інфографіці

Серед вагомих причин такої стратегії видання називає не лише бажання зберегти Китай на своєму боці як інвестора та економічного партнера: найближчими роками Пекін може також надати допомогу Україні у відновленні після війни.

До повномасштабної війни Китай був провідним торговим партнером України, а також великим ринком збуту ячменю та кукурудзи. Він також вклав значні кошти в українську інфраструктуру.

Намагаючись уникнути розбіжностей із Китаєм, пише видання, Україна навіть утрималася під час голосування в ООН за резолюції із засудженням переслідування Китаєм мусульманської меншини уйгурів.

Показово також те, що хоча в Євросоюзі і НАТО вкрай скептично поставилися до мирного плану Китаю, сам Зеленський сказав, що «готовий залишити двері відчиненими для діалогу».

Втім, погляд на Китай як потенційного миротворця викликав серйозні розбіжності. Багато хто зазначає, що головною метою Китаю є підтримка стратегічного союзу з росією, а комерційні інтереси та імідж як посередник посідають друге місце.

Politico також нагадує про кілька «больових точок» в українсько-китайських відносинах останніми роками. Найсерйозніші розбіжності сталися через компанію «Мотор Січ», яку Україна вирішила повернути у державну власність.

Але журналісти вважають, що Україна також могла б отримати вигоду з посередництва Китаю у питаннях продовольчої безпеки, оскільки це могло б сприяти розширенню зернової угоди.

«Китай потенційно може чинити тиск на росію, щоб вона продовжила ініціативу набагато довше і потенційно розширила ініціативу до портів Миколаєва», – вважає Сергій Герасимчук, директор програми Регіональних ініціатив та сусідства у Раді зовнішньої політики «Українська призма».

«Я не впевнений, що українське керівництво розуміє інтереси Китаю. Було б наївно очікувати, що Китай виступить посередником у війні росії без більшого контексту інтересів Китаю», – додав він.

Нагадаємо, під час пресконференції 24 лютого Володимир Зеленський заявив, що планує зустрітися з лідером Китаю. У КНР ухильно відповіли на таке бажання українського президента.

Однак, за інформацією ЗМІ, Сі Цзіньпін після візиту до росії планує провести з Зеленським перші онлайн-переговори з початку повномасштабної війни.

«Слово і діло» вивчило, яка риторика звучала від офіційних осіб КНР щодо війни росії проти України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: