Продаж озброєння: які країни є найбільшими експортерами та імпортерами

Читать на русском

Через повномасштабне вторгнення росії та потік західної військової допомоги Україна за підсумками 2022 року стала третім у світі імпортером основних озброєнь, свідчать дані SIPRI. Найбільшими постачальниками зброї стали США, Польща, Німеччина, Британія та Чехія. До великої війни Україна імпортувала мало великого озброєння, зазначають експерти, і у 2018-2022 роках посідала 14 місце у рейтингу. «Слово і діло» вивчило, які країни в цей період були найбільшими експортерами озброєння і кому його продавали.

Найбільшу частку у світовому експорті зброї займають США – у 2018-2022 роках на них припадало 40% всього експорту. Найбільше зброї Штати продавали Саудівській Аравії, Японії та Австралії.

Другим найбільшим експортером у цей період була росія – її частка становила 16%. Рф найбільше зброї продавала Індії, Китаю та Єгипту.

Франція наростила експорт озброєння, її частка у світі становить 11%. Серед основних одержувачів зброї від Франції – Індія, Катар та Єгипет.

Також до п'ятірки найбільших експортерів входять Китай (5,2%) та Німеччина (4,2%). Китай найбільше зброї продає до Пакистану, Бангладеш та Сербії, а Німеччина – до Єгипту, Південної Кореї та Ізраїлю.

У 2018-2022 роках найбільшим імпортером основного озброєння була Індія – її частка становила 11%. Майже половину всієї зброї країна купувала у росії (45%). Також серед основних постачальників Франція (29%) та США (11%).

Частка Саудівської Аравії у світовому імпорті озброєння становить 9,6%. Переважна більшість озброєння (78%) закуповується США.

У період 2018-2022 років на третьому місці серед найбільших імпортерів був Катар (6,4%). Він купував озброєння у США (42%), Франції (29%) та Італії (14%).

Нагадаємо, скільки озброєння продають найбільші виробники країн Європи, можна подивитися тут.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатись, скільки зброї та кому продала Україна у 2013-2019 роках.

Також ми писали, які країни допомагають росії озброєнням для війни проти України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: