Китай минулого року продав росії безпілотників та запчастин на більш ніж 12 млн доларів – NYT

Читать на русском
З початку повномасштабної війни в Україні Китай продав росії безпілотників та їх запчастин на суму понад 12 мільйонів доларів.
Ілюстративне фотоBloomberg

Після початку повномасштабної війни в Україні Китай продав росії безпілотників та їхніх запчастин на суму понад 12 мільйонів доларів.

Про це пише The New York Times із посиланням на офіційні дані російської митниці.

Продукція від виробника дронів DJI та багатьох інших компаній часто надходила через дрібних посередників та експортерів.

Озброєння росії не тільки підірве міжнародну безпеку, а й зашкодить інтересам самого Китаю – WPЯкщо Китай зважиться надати зброю росії, це ще більше підірве міжнародну безпеку, посилить його конфронтацію із США та зашкодить інтересам Пекіна по всьому світу.

Видання пише, що ці офіційні продажі є лише частиною ширшого потоку технологій неофіційними каналами та іншими дружніми росією країнами, такими як Казахстан, Пакистан і Білорусь.

Загалом майже 70 китайських експортерів продали росії 26 різних брендів китайських безпілотників після повномасштабного вторгнення в Україну. Другим за величиною проданим брендом був Autel – китайський виробник дронів із дочірніми компаніями у США, Німеччині та Італії.

Експортери продали своїх дронів майже на 2 мільйони доларів, останню партію було відвантажено у лютому 2023 року. На своєму веб-сайті компанія рекламує продаж для поліції США.

Результатом є стабільне постачання нових безпілотників до росії, які прямують на передову її війни з Україною. За словами експертів, поповнення запасів навіть найпростіших безпілотних літальних апаратів є важливим, як і, наприклад, придбання артилерійських снарядів і куль.

Як наголошує видання, у військовому, дипломатичному та економічному плані Пекін стає все більш важливою опорою для росії у її військових діях проти України.

Нагадаємо, Сі Цзіньпін зараз перебуває з візитом у росії. Напередодні він з путіним обговорював війну рф проти України.

Як зазначає Politico, президент України Володимир Зеленський, незважаючи на «безмежне партнерство» Китаю та росії, хоче зберегти Пекін як інвестор, торговий партнер і потенційний посередник.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: