Україна почала відзначати першу річницю перших переможних битв – звернення Зеленського

Читать на русском
Саме 21 березня минулого року завершилася битва за Мощун – маленьке село в Київській області, яке стало першим великим кроком нашої держави до перемоги в цій війні.
Офіс президента

У вівторок, 21 березня, Україна почала відзначати першу річницю перших переможних битв у повномасштабній війні, які призвели до втечі окупанта.

Про це розповів президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні.

За його словами, саме 21 березня минулого року завершилася битва за Мощун – маленьке село в Київській області, яке стало першим великим кроком нашої держави до перемоги в цій війні.

«Були й інші такі кроки... Битва за Гостомель. Бої за Ірпінь. Боротьба на Чернігівщині й Сумщині. Битва за Зміїний. Жорстоке протистояння на півдні України й унікальна наша оборонна операція, яка повернула свободу Харківщині. Ми прийдемо до такого ж результату і в інших активних діях. У героїчній битві за Донбас, у якій неминуче домінуватиме український прапор. У подальшому протистоянні на півдні, яке відновить нормальне українське життя в Приазовʼї. У поверненні нашого Криму, звідки вже почалася міграція найбільш далекоглядних щурів держави-терориста», - зазначив президент.

Основне зі звернення українського лідера:

  • Щойно говорив із Президентом Чилі, це була хороша розмова. Оновили бачення нашими державами актуальної ситуації в міжнародних відносинах.

  • Наша впевненість у перемозі України, наше бачення вільного майбутнього для нашої держави, український героїзм, який вразив світ, – усе це народилося саме там... У містах-героях української півночі, українського сходу, українського півдня.

  • Сьогодні я вшанував героїв битви за Мощун – за Київ – саме там, де буде збудовано меморіал на честь наших воїнів і звичайних мешканців Мощуна, чиї життя були забрані цією жорстокою війною.

  • Сьогодні й гість нашої держави – Прем’єр-міністр Японії Кішіда – почав свій візит в Україну з відвідання Бучі.

  • Наші переговори з паном Кішідою були доволі продуктивними. Варто зважати на те, що цей візит відбувається в час, коли Японія головує у «Групі семи» – у «Великій сімці» демократичних держав. Тож з урахуванням міцності Японії, лідерства цієї держави в Азії у захисті миру й міжнародного порядку, заснованого на правилах, а також відповідальності Японії як головуючої в «Групі семи» наші сьогоднішні переговори справді можуть дати глобальний результат.

  • Слава кожному й кожній, хто зараз у бою! Слава кожному й кожній, хто бʼється за Україну під Бахмутом, Авдіївкою, під Вугледаром та в усіх інших гарячих точках передової!

  • Провів сьогодні засідання Ставки. Головне питання – передова. Наші воїни, наші позиції, наше посилення. Доповідали командувачі, головком, розвідка. Одне з питань, якому завжди максимум уваги, – це постачання боєприпасів, підтримка від наших партнерів. Очікуємо збільшення постачання саме того, що нам потрібно саме зараз.

  • Хочу особливо відзначити сьогодні 10-ту окрему гірсько-штурмову бригаду, 54-ту та 92-гу окремі механізовані бригади, які б’ються саме на Донбасі. Стійко, сміливо й результативно.

Нагадаємо, за словами Зеленського, Україна передала Китаю «Формулу миру» і тепер чекає на діалог.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Зеленський, незважаючи на партнерство Китаю та росії, прагне не відштовхнути Пекін, а зберегти його як інвестора, торгового партнера та потенційного посередника.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: