ЗМІ оприлюднили стратегію кремля щодо взяття Молдови під свій контроль

Читать на русском
Кремль у 2021 році розробив стратегію щодо перетворення Молдови на сателіт росії. Стратегія передбачала нав'язування російської мови країні, запобігання її зближенню з Румунією, НАТО та ЄС.
Фото: securingdemocracy.gmfus.org

Адміністрація президента росії у 2021 році розробила документ «Стратегічні цілі російської федерації в Республіці Молдова», в якому описується план взяття Молдови під свій контроль.

Документ отримали журналісти видання RISE (Молдова), Delfi (Естонія), Kyiv Independent (Україна), Belarusian Investigative Center (Білорусь), Yahoo News (США), Süddeutsche Zeitung (Німеччина), Westdeutscher Rundfunk (Німеччина), Norddeu, Expressen (Швеція), Центр «Досьє» (рф), Frontstory (Польща) та VSquare (Вишеградська група).

Зазначимо, що ця ж група видань наприкінці лютого оприлюднила стратегію кремля щодо взяття під контроль політики, економіки та військового потенціалу Білорусі.

Молдова та проблема Придністров'я: чи може рф відкрити «Молдавський фронт»Про проблему Придністров'я, реальність сценарію нападу росії на Молдову і ті самі снарядні склади в Ковбасній – в матеріалі Слово і діло

Завдання у документі поділені на військово-політичні, гуманітарні та торговельно-економічні. Реалістичними цілями на поточне десятиліття автори документа вважають:

  • протистояння впливу НАТО та ЄС на Молдову;

  • примус Молдови до участі в ОДКБ, ЄАЕС та інших російських міжнародних проєктах;

  • врегулювання придністровського конфлікту на основі особливого статусу Придністров'я;

  • нарощування проросійських настроїв у суспільстві через пропаганду та освітні програми.

Як йдеться у документі, до 2022 року кремль хотів завадити владі Молдови виключити росію з врегулювання придністровського конфлікту та хотів зберегти свою військову присутність у регіоні. До завдань адміністрації президента також входила підтримка молдавських проросійських політиків.

Крім того, відповідно до стратегії, росія має експлуатувати залежність Молдови від російського імпорту та зберегти обсяг постачання газу до країни.

Також серед короткострокових завдань – завадити обмеженню російських ЗМІ на території Молдови.

До 2025 року адміністрація президента рф планувала сформувати серед еліти Молдови проросійські настрої. А також перешкоджати «румунізації» Молдови та забезпечити збереження в країні освіти російською мовою.

Крім того, кремль планував протидіяти співробітництву Молдови з НАТО.

До 2030 року кремль планував збільшити кількість російських ЗМІ в Молдові, зберегти за російською мовою статус мови міжнаціонального спілкування та зменшити присутність валюти «третіх країн» у торгових розрахунках з рф.

Крім того, кінцева мета стратегії передбачає розширення участі Молдови в ЄАЕС, створення в республіці стійких груп російського впливу та врегулювання придністровського конфлікту на основі особливого статусу Придністров'я.

Нагадаємо, 13 лютого президент Молдови Майя Санду заявила, що росія планує здійснити у країні державний переворот.

Пізніше у Молдові заявили, що росія причетна до організації масових протестів у Кишиневі проти влади. Спецслужби кремля мають намір дестабілізувати ситуацію у країні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: