ЗМІ оприлюднили ймовірний план кремля із захоплення Білорусі до 2030 року

Читать на русском
Група журналістів отримала внутрішній документ кремля із планом взяття під контроль Білорусі до 2030 року. У плані викладені політичні, оборонні, торгові та соціальні цілі рф в Білорусі, поділені на короткострокові, середньострокові та довгострокові.
Delfi Estonia

Група європейських та американських журналістів отримала доступ до внутрішнього документа російської влади, в якому описано стратегію взяття під контроль політики, економіки та військового потенціалу Білорусі до 2030 року.

Документ називається «Стратегічні цілі російської федерації на білоруському напрямку», його розробляли в адміністрації президента рф спільно зі Службою зовнішньої розвідки, ФСБ, ГРУ та Генштабом.

Документ отримали журналісти Delfi (Естонія), Центру «Досьє» (рф), Kyiv Independent (Україна), Belarusian Investigative Center (Білорусь), Yahoo News (США), Süddeutsche Zeitung (Німеччина), Westdeutscher Rundfunk (Німеччина), Norddeutscherund Expressen (Швеція), Frontstory (Польща), VSquare (Вишеградська група) та Norddeutscher Rundfunk (Німеччина).

Документ датується літом 2021 року, у ньому лише 17 сторінок, на яких перераховані політичні, військові, економічні та соціальні цілі кремля в Білорусі. Цілі поділені на три категорії: короткострокові (до 2022 року), середньострокові (до 2025 року) та довгострокові (2030 рік).

Лукашенко розповів, у якому випадку готовий відправити свою армію воювати разом із росіянамиЛукашенко заявив, що задіє армію лише якщо на територію Білорусі буде скоєно напад. Він також знову повторив, що Україна нібито готувала удар по Білорусі.

За словами представника західної розвідки, війна росії проти України уповільнила темпи реалізації планів кремля, але не зупинила їх: «Довгострокова мета досягнення тотального контролю над Білоруссю залишається в силі і не змінилася».

У короткостроковій перспективі росія планувала сформувати стійкі проросійські групи впливу в політичній еліті Білорусі та паралельно обмежити вплив місцевих націоналістичних та прозахідних сил. Планувалося також завершення конституційної реформи у Білорусі на російських умовах.

Спільні військові навчання рф та Білорусі, згідно з планом, повинні стати регулярними. Також є пункт про розширення російської культурної присутності у Білорусі з упором на дітей та молодь

Серед короткострокових цілей у торговельно-економічній сфері – переорієнтування на російські порти всього обсягу білоруської продукції замість портів країн Балтії та Польщі.

У середньостроковій перспективі, йдеться у документі, росія має намір максимально збільшити кількість проросійсько налаштованих політиків у Білорусі та спростити процедуру видачі російських паспортів білорусам.

Планується також розширення інфраструктури військової присутності росії в Білорусі.

У торговельно-економічній сфері планується уніфікація митного законодавства двох країн, ухвалення та ратифікація Податкового кодексу Союзної держави, а також об'єднання енергетичної та транспортної систем рф та Білорусі.

Але більшість планів середньострокової перспективи стосуються збільшення російського впливу у гуманітарній сфері Білорусі. Наприклад, відкриття у Білорусі філій російських університетів.

У довгостроковій перспективі, тобто до 2030 року, має бути сформовано єдину правову систему Союзної держави. Планується проведення узгодженої соціальної політики, формування спільного технологічного, наукового та інформаційного простору Білорусі та росії.

Росія планує забезпечити контроль над інформаційним простором Білорусі, створити єдиний культурний простір, загальний підхід до «інтерпретації історії». Забезпечити домінування російської мови над білоруською.

Нагадаємо, у квітні 2022 року українська військова розвідка з посиланням на документи повідомляла, що росія планувала військове вторгнення та захоплення території Білорусі.

У жовтні Олександр Лукашенко заявив, що домовився з володимиром путіним про розгортання «спільного регіонального угруповання військ».

У Верховній раді пропонували визнати Білорусь тимчасово окупованою росією територією.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: