Russia Today: які країни ввели санкції проти пропагандистського каналу кремля

Читать на русском

Європейський союз у спеціальній доповіді про фейки та маніпуляцію фактами у світовому інформаційному просторі назвав росію країною-дезінформатором 2022 року. Росія, йдеться в доповіді, поширює фейки офіційними дипломатичними каналами, каналами в інтернеті і, звичайно, через державні ЗМІ. Одним із головних таких рупорів, що мовив для іноземної аудиторії, був телеканал Russia Today. Україна закликала всі країни світу заборонити його мовлення, хто це зробив – на інфографіці «Слово і діло».

Санкції проти російського пропагандистського телеканалу Russia Today запроваджено в Україні, США, Євросоюзі та деяких країнах. Більше – на інфографіці.
В яких країнах вимкнули Russia TodayСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Україна була однією з перших країн, яка у 2014 році заборонила трансляцію понад 10 російських пропагандистських телеканалів. Крім RT, до списку увійшли РТР Планета, НТВ, Росія-24, Росія-1, ТНТ, Рен ТБ, Зірка, Euronews.

Європейський Союз централізовано зупинив мовлення RT (RT English, RT UK, RT Німеччина, RT France та RT Spanish) на своїй території у березні минулого року – до припинення російської агресії. У рішенні Ради ЄС, яка зобов'язала вжити такого заходу, йшлося, що росія через підконтрольні їй ЗМІ веде «пропагандистську кампанію, яка виправдовує агресію проти України та спрямовану проти громадянського суспільства ЄС, грубо спотворюючи факти та маніпулюючи ними».

Рішення спробували заперечити, але влітку Європейський суд загальної юрисдикції залишив заборону чинною.

Доти мовлення Russia Today на своїй території забороняли окремі країни. Зокрема, у 2020 році це зробили Литва та Латвія.

У США припинив діяльність російський телеканал RT America, який мовив з 2010 року. Компанія закрила офіси в Нью-Йорку, Лос-Анджелесі та Майамі.

Канада заблокувала у себе мовлення RT та RT France. У рішенні уповноваженого органу йшлося про те, що продукти телеканалів не відповідають стандартам, закріпленим у законі, а також намагаються підірвати суверенітет України та демократичні інститути в Канаді.

Велика Британія відкликала ліцензії RT та RT UK тоді ж, у березні 2022-го. В Австралії аналогічне рішення було ухвалено раніше – 26 лютого. Russia Today заблокований також у Швейцарії та Чорногорії.

Нагадаємо, раніше ми писали, кому з проросійських та кремлівських пропагандистів уже оголосили про підозру за злочини проти України.

На інфографіці – країни-лідери за кількістю ув’язнених журналістів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: