Хто з проросійських та кремлівських пропагандистів отримав підозру за злочини проти України

Читать на русском

СБУ розпочала розслідування щодо колишньої ведучої каналів Медведчука Діани Пачненко. Панченко, очевидно, незаконно опинилася на території окупованого Донбасу і знімає там проросійські сюжети: журналістка вже випустила документальний фільм про Маріуполь і взяла інтерв'ю у полонених українських військових. Свої дії вона пояснила тим, що «дала слово мешканцям Донбасу», а правоохоронці розслідують їх за статтею «виправдання, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України». «Слово і діло» вирішило згадати, кому із проросійських та кремлівських пропагандистів уже оголосили про підозру за злочини проти України.

З початку повномасштабної війни українські правоохоронці оголосили про підозру пропагандистам Кисельову, Симоньян, Красовському, Соловйову, Скабеєвій, Канделакі, Сергєйцеву. Більше – на інфографіці.
У чому підозрюють медійників рф в УкраїніСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У березні підозри у зазіханні на територіальну цілісність та недоторканність України отримали найодіозніші «рупори» пропаганди кремля: телеведучі Дмитро Кисилєв, Володимир Соловйов та Тіна Канделакі, головна редакторка RT Маргарита Симоньян, ведуча каналу «Росія-1» Ольга Скабєєва.

Це саме ті люди, які системно підтримують агресію проти України, закликають до геноциду та ракетних ударів по цивільній інфраструктурі, а також роками накачують росіян брехливою інформацією.

Підозру за трьома статтями – публічні заклики до геноциду, дії, спрямовані на насильницьку зміну конституційного ладу, посягання на територіальну цілісність України – отримали автор книги «Денацифікація України. Країна невивчених уроків» Армен Гаспарян та політтехнолог Тимофій Сергєйцев.

Книга Гаспаряна була видана ще у 2018 році, в ній і було згадано термін «денацифікація» щодо нашої країни.

Пропагандист Сергєйцев відомий своєю статтею «Що росія має зробити з Україною», опублікованою у квітні агентством РИА Новости. У статті він докладно описує, як треба знищувати українських «нацистів», «перевиховати» населення, зокрема шляхом «ідеологічних репресій», а також роздробити нашу країну, знищивши навіть її назву.

Колишньому директору телеканалу RT Антону Красовському оголосили про підозру у закликах до геноциду та діях, спрямованих на насильницьку зміну конституційного ладу. Підозру йому було оголошено влітку, а у жовтні пропагандист у прямому ефірі заявив, що «українських дітей потрібно топити у річці та спалювати в хатах, якщо вони заговорять про російську окупацію». Його слова навіть взявся перевірити слідком рф та, очікувано, складу злочину не знайшов.

Російський кореспондент Євген Піддубний, який навесні незаконно потрапив на територію Гостомеля та Бородянки, отримав підозру за незаконне перетинання кордону та виправдання російської агресії.

Колишнього українського телеведучого Юрія Кота підозрюють у державній зраді. У 2014 році він переїхав до росії, почав працювати на пропагандистських ресурсах і всіляко підтримував політику керівництва рф.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав заборонити російські пропагандистські канали у всьому світі через підбурювання до геноциду українського народу.

Він також закликав заборонити Russia Today через висловлювання його тодішнього директора Антона Красовського.

Раніше секретар РНБО Олексій Данілов відповів на висловлювання російської пропагандистки Маргарити Симоньян про «возз'єднання» росіян та українців.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: