Журналісти за ґратами: країни-лідери за кількістю ув'язнених представників ЗМІ

Читать на русском

Міжнародні організації зафіксували за підсумками 2022 року рекордну кількість журналістів, ув'язнених за виконання своїх професійних обов'язків. Більше половини ув'язнених представників ЗМІ припадає на п'ять країн – держав з диктаторським чи тоталітарним режимом. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

За даними Репортерів без кордонів, у світі за ґратами за виконання професійних обов'язків перебуває 533 журналісти, за даними Комітету захисту журналістів – 363. Цифри рекордні.
В яких країнах найбільше ув'язнених журналістівСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Організації «Репортери без кордонів» (RSF) та «Комітет захисту журналістів» (CPJ) дають різні дані щодо кількості ув’язнених співробітників ЗМІ, але сходяться в одному – цифри рекордні за останні роки.

За підрахунками «Репортерів без кордонів», у світі за ґратами перебувають 533 журналісти, що на 13,4% більше, ніж у 2021 році. Одна з тенденцій минулого року, яку виділили експерти, – рекордна кількість ув'язнених жінок-журналісток: таких було 78, на третину більше, ніж роком раніше.

«Комітет із захисту журналістів» повідомляє про 363 ув'язнених представників ЗМІ – на 20% більше, ніж у 2021 році. Правозахисники зазначають, що це рекордна цифра за 30 років.

П'ятірка країн-лідерів за кількістю ув'язнених журналістів у організацій практично ідентична: більше половини журналістів утримуються в Ірані, Китаї, М'янмі, Туреччині/В'єтнамі та Білорусі.

За даними RSF, у Китаї у в'язниці перебуває 110 журналістів, у М'янмі – 62, в Ірані – 47 (ще у 2021 році країни не було у рейтингу), у В'єтнамі – 39, у Білорусі – 31.

CPJ дає такі цифри: в Ірані 62 журналісти за ґратами, у Китаї – 43, у М'янмі – 42, у Туреччині – 40, у Білорусі – 26.

Крім того, за інформацією «Комітету із захисту журналістів», по 21 ув'язненому журналісту у Єгипті та В'єтнамі, 19 – у росії, 16 – в Еритреї, 11 – у Саудівській Аравії.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатись, скільки правопорушень було вчинено проти працівників українських ЗМІ за останні роки.

У травні стало відомо, що Україна втратила дев'ять позицій у світовому індексі свободи преси.

На інфографіці – яке місце у рейтингу свободи преси Україна посідала у 2012-2021 роках, а також хто був лідером та аутсайдером у рейтингу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: