Компанії дружини Медведчука фінансували Росгвардію та МВС росії – СБУ

Читать на русском
Оксані Марченко повідомили про підозру. СБУ встановила, що її компанії переводили мільйонні суми на рахунки Росгвардії та МВС росії в окупованому Криму.

Компанії, кінцевим бенефіціаром яких є Оксана Марченко – дружина колишнього нардепа Віктора Медведчука, підозрюваного у державній зраді – фінансували Росгвардію та російське МВС.

Про ліквідацію схеми розповіла Служба безпеки України.

Оксана Марченко є кінцевим бенефіціаром мережі київських компаній та підприємства в Ялті, які переводили мільйонні суми на рахунки Росгвардії та МВС рф в окупованому Криму.

Заарештовано додаткові активи Медведчука та його дружини – СБУСуд з ініціативи СБУ заарештував додаткові активи нардепа Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко.

«Встановлено, що ці компанії платили рашистам нібито за «охорону нерухомості Медведчука» на території півострову. Крім цього, бізнес-структура Марченко регулярно поповнювала російський бюджет у вигляді сплати «податків і зборів». Загальна сума здійснених платежів на користь країни-агресора становить більше 50 млн у гривневому еквіваленті. Для реалізації схеми Оксана Марченко зареєструвала у Ялті товариство зі статутним капіталом у понад 1 млрд російських рублів. Для його створення задіяла активи трьох підконтрольних інвестиційних компаній, які розташовані у Києві. Потім «кримська» фірма підписала відповідні «охоронні» угоди зі структурами росгвардії та мвд рф», – розповіли у СБУ.

Правоохоронці зазначили, що компанія Марченко продовжила фінансувати російський бюджет і після початку повномасштабної війни.

У ході 11 обшуків на об'єктах нерухомості дружини Медведчука, офісах її київських компаній та за адресами проживання їхніх топ-менеджерів співробітники СБУ виявили: документи, комп'ютери, флешки та мобільні телефони з доказами угод; печатки та банківські картки, які фігуранти використали у незаконній діяльності.

Марченко та голові афілійованої фірми в Криму повідомили про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу чи захоплення державної влади, зміни меж території чи державного кордону України).

Нагадаємо, у травні 2021-го Віктору Медведчуку повідомили про підозру в держзраді та замах на розграбування національних ресурсів в окупованому Криму.

У жовтні того ж року йому повідомили про підозру у державній зраді та сприяння діяльності терористичної організації.

10 січня президент Володимир Зеленський позбавив Медведчука громадянство України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: