Які країни та організації передали Україні термінали Starlink

Читать на русском

На початку повномасштабного вторгнення росії Ілон Маск відгукнувся на прохання України та надав доступ до супутникового зв'язку Starlink. Перші термінали були активовані 26 лютого, а зараз їх уже понад 30 тисяч, що робить Україну однією з держав із найбільшою їх кількістю. Starlink вже використовують не лише військові: як зазначили у Міністерстві цифрової трансформації, це тепер є частиною критичної інфраструктури країни. На інфографіці «Слово і діло» – які країни та організації передали Україні термінали.

За останніми даними, озвученими міністром цифрової трансформації Михайлом Федоровим, в Україні є понад 30 тисяч терміналів Starlink. І скоро буде ще більше: є домовленість щодо отримання ще 10 тисяч терміналів.

Як нещодавно стало відомо, їхню роботу оплатить Німеччина. Третина терміналів буде передана українській армії.

Близько 5 тисяч терміналів Україна одержала від SpaceX Ілона Маска та інших приватних компаній.

Ще по 5 тисяч терміналів було отримано за сприяння Американського агентства з міжнародного розвитку (USAID) та завдяки ініціативі міністрів цифрової трансформації країн Євросоюзу.

Найбільша допомога у вигляді терміналів Starlink надійшла від Польща – близько 15 тисяч одиниць. У серпні Польщі передала 5 тисяч терміналів-антен. У листопаді було отримано ще одну партію – 1570 терміналів: частину їх, за словами Федорова, мали передати адміністраціям на деокуповані території, решту – «Укрзалізниці».

Ще 8 тисяч терміналів Польща передала на початку року. Їх передали до «Пунктів незламності», а також медикам та енергетикам.

Нагадаємо, за словами Ілона Маска, компанія SpaceX витрачає на Starlink в Україні близько 20 мільйонів доларів на місяць.

Міністр оборони Олексій Резніков запевнив, що проблем зі Starlink Україна не матиме.

На інфографіці «Слово і діло» можна побачити, що Ілон Маск говорив і що зробив для України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: