Жертва пропаганди чи профан у політиці: що Ілон Маск говорив і що зробив для України

Читать на русском

Американський мільярдер і засновник компанії SpaceX Ілон Маск учора «підірвав» Twitter, оприлюднивши свій «мирний план» для закінчення війни росії та України. Пропозицій вивести російські війська там не було, натомість була ідея провести на окупованих територіях повторний референдум та залишити Крим у складі рф. Українців, та й не тільки, план Маска обурив: у коментарях бізнесменові намагалися донести, що його позиція виправдовує агресора. А Володимир Зеленський влаштував власне опитування – який Ілон Маск більше подобається, той, який підтримує Україну чи росію. Пропозиції Маска справді дивні, враховуючи, що він із перших днів повномасштабної війни допомагає Україні. Але бізнесмен очевидно все ж таки став жертвою російської пропаганди, яка твердить «Україна перемогти не може». Що говорив Ілон Маск і що зробив для України – на інфографіці «Слово і діло».

Ілон Маск зробив вагомий внесок у перемогу України у війні, надавши доступ до Starlink – супутникової системи SpaceX, яка забезпечує бездротове інтернет-покриття, у тому числі у місцях, де зв'язок ненадійний або недоступний.

На початку війни, також у Twitter, бізнесмена про допомогу попросив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Наприкінці лютого сервіс було активовано в Україні та було відправлено перші 500 станцій. Нині в Україні працює вже понад 12 тисяч терміналів Starlink.

Вчора Маск згадав, що на включення та підтримку Starlink в Україні його компанія SpaceX витратила близько 80 млн доларів.

Крім Starlink, бізнесмен передав Україні 44 системи збереження енергії Tesla Powerwall, вартість однієї становить близько 11 тисяч доларів. Енергетична система Powerwall має високу автономність та забезпечує резервне живлення при відключеннях електрики.

Підтримував мільярдер Україну й словом. У березні він опублікував твіт: «Тримайся міцно, Україно».

Були також більш ексцентричні повідомлення. 14 березня Маск викликав володимира путіна на «поєдинок». «Я викликаю володимира путіна на поєдинок. Ставка – Україна», – написав він у Twitter. Але кремль залишив повідомлення без відповіді.

Із середини травня і до вчорашнього дня Маск не згадував про Україну в Twitter. 3 жовтня у себе у профілі він запропонував провести опитування щодо варіанта «миру» для України:

  • повторні вибори в анексованих регіонах під наглядом ООН; росія йде, якщо буде воля народу;

  • Крим формально входить до складу росії, як це було з 1783 (до помилки Хрущова);

  • Забезпечення Криму водою;

– Україна залишається нейтральною.

У коментарях звичайні користувачі, українські та світові політики закликала Маска до здорового глузду, пояснюючи, що росія вчиняє геноцид, а окуповані території належать Україні.

«Росія проводить часткову мобілізацію. Вони йдуть на повну військову мобілізацію, якщо Крим у небезпеці. Смерть з обох боків буде нищівною. Населення росії втричі більше, ніж в Україні, тому перемога України в тотальній війні є малоймовірною. Якщо ви піклуєтесь про народ України, шукайте миру», – заявив Маск.

Бізнесменові відповів президент Володимир Зеленський, запропонувавши своє опитування: «Який Ілон Маск подобається більше: той, який за Україну чи за росію».

У відповідь Маск заявив, що «дуже підтримує Україну, але переконаний, що масштабна ескалація війни завдасть великої шкоди Україні та, можливо, світу».

Нагадаємо, за інформацією ЗМІ, Ілон Маск вирішив відкласти покупку компанії Twitter перед виступом володимира путіна 9 травня. Бізнесмен заявив, що угода не матиме сенсу «якщо ми рухаємося до Третьої світової війни».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: