Законопроєкт про множинне громадянство: підстави для отримання та втрати українського паспорта

Читать на русском

Президент Володимир Зеленський подав на розгляд Верховної ради законопроєкт про множинне громадянство. Документ, зокрема, окреслює умови набуття та припинення громадянства України. Детальніше ‒ на інфографіці «Слово і діло».

У законопроєкті №6368 передбачено, що умовою набуття громадянства України є вихід з громадянства країни з переліку держав міграційного ризику (зокрема, РФ). Також запроваджується декларація про відмову від іноземного громадянства та визнання себе лише громадянином України.

Хто не може мати будь-яке інше громадянство, якщо хоче отримати паспорт України:

  • офіційно визнані біженцями чи отримувачами притулку в Україні;
  • військові-контрактники ЗСУ, Нацгвардії, а також один із подружжя чи дитина;
  • контрактники ЗСУ, Нацгвардії України, контракти яких припинено з низки підстав, ті, кого відзначено державною нагородою України, а також один із подружжя чи дитина;
  • мають посвідки на тимчасове проживання, а також один із подружжя чи дитина;
  • особа, яка має визначні заслуги перед Україною, прийняття якої до громадянства України становить державний інтерес для України, а також один із подружжя чи дитина;
  • громадянин держави, визнаної ВРУ державою-агресором або державою-окупантом, який зазнав у своїй країні переслідувань через політичні мотиви, що підтверджується документами, а також один із подружжя чи дитина;
  • людина, яка узяла зобов’язання припинити іноземне громадянство і в якої є незалежні від неї причини неотримання документа про припинення іноземного громадянства або дитина такої особи.

Також це стосується громадян держави, законодавство якої передбачає автоматичне припинення громадянства цієї держави одночасно з набуттям громадянства іншої держави або є дитина такої особи.

Окрім цього, законопроєкт окреслює, які особи не можуть отримати українське громадянство. До них належать ті, хто вчинили злочин проти людства чи геноцид; засуджені в Україні за вчинення тяжкого/особливо тяжкого злочину; вчинили в іншій державі діяння, визнане законодавством України тяжким або особливо тяжким злочином.

Причини, для втрати громадянства України:

  • використання громадянином України, який має громадянство іноземної держави, на території України паспорта іноземця, наслідком чого є створення загроз нацбезпеці України;
  • встановлений факт проходження військової служби за контрактом у державі-агресорі або державі-окупанті особами, які на момент проходження військової служби мали паспорт України;
  • якщо людина подала неправдиві відомості про себе, підроблені документи, приховала суттєву причину відмови в наданні громадянства. Не виконала зобов’язання припинити іноземне громадянство.

Водночас, тим, хто має кілька громадянств, заборонено працювати на певних посадах, зокрема, в органах системи правосуддя, в митних органах, у службі цивільного захисту, арбітражними керуючими, членами виборчих комісій, офіційними спостерігачами на виборах, міжнародними спостерігачами (громадяни держави-агресора), у державній лісовій охороні, на виборних посадах.

Особи, які набули громадянство України з 1 січня 2018 року повинні протягом трьох місяців подати декларацію.

Декларацію про наявність чи відсутність іноземного громадянства протягом року після набуття чинності закону мають подати:

  • особи, які виконують чи претендують на виконання функцій держави або місцевого самоврядування;
  • керівники та їхні заступники на стратегічних об'єктах держвласності;
  • ті, кому дають допуск до державної таємниці;
  • ті, хто бере участь у виборчому процесі чи референдумі;
  • ті, хто претендує на членство чи є членами політичної партії.

За неподання чи несвоєчасне подання декларації передбачено штраф від 850 до 1700 грн з позбавленням права обіймати посади на 1 рік.

За умисне декларування недостовірної інформації передбачена кримінальна відповідальність: штраф від 68 тис. грн до 85 тис. грн або обмеження волі до 3 років із забороною обіймати певні посади.

Нагадаємо, раніше юрист розповів, чи суперечить множинне громадянство Конституції України.

Як політики обіцяють врегулювати питання подвійного громадянства, можна почитати у нашому матеріалі.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: