Загроза нового масштабного наступу росії: що відомо

Читать на русском

Українське військове керівництво заявляє, що росія на початку наступного року готує новий масштабний наступ. За різними даними, початися він може наприкінці січня-початку березня з південного напрямку або з території Білорусі. При цьому, за словами головнокомандувача ЗСУ, з високою ймовірністю окупанти знову будуть намагатися взяти Київ. Водночас у Білому домі ознак підготовки нового наступу не бачать, а джерела ЗМІ у Держдепі повідомляють, що в росії розійшлися думки щодо того, чи варто взагалі його починати найближчими місяцями. «Слово і діло» зібрало все, що відомо про нову можливу загрозу.

15 грудня головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний в інтерв'ю The Economist, що росія готує 200 тисяч нових солдатів – він не сумнівається, що буде нова спроба наступу на Київ.

Як написало видання з посиланням на слова Залужного, у січні чи навесні, росія може розпочати великий наступ з Донбасу, півдня чи території Білорусі: окупанти спробують відтіснити українські сили і навіть зробити нову спробу взяти Київ.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба також висловлював думку, що росія до кінця січня чи лютого поновить здатність організувати великий наступ.

Володимир Зеленський теж допускає новий наступ росії у 2023 році: за словами президента, окупантами рухають реваншистські ідеї – помститися за поразки на фронті.

Із заявами Залужного перегукуються слова міністра оборони Олексія Резнікова. Він повідомив про ознаки підготовки росією нового масштабного наступу, який може розпочатися у лютому.

Такі терміни, повідомив Резніков, пов'язані з мобілізацією. В рф розпочали підготовку другої частини мобілізованих, приблизно 150 тисяч осіб. «Призовників готують щонайменше три місяці. Це означає, що вони хочуть розпочати новий наступ, ймовірно, у лютому, як і минулого року», – зазначив голова Міноборони.

Війна в Україні: як здійснюються прогнози керівника ГУР Кирила БудановаЯк збуваються прогнози щодо війни в Україні, озвучені керівником розвідки Кирилом Будановим – на інфографіці.

Секретар РНБО Олексій Данілов теж не відкидає можливості нового масштабного наступу росії, зокрема на Київ: «У нас є розуміння, що це (новий наступ – ред.) може статися. Більше того, ми не виключаємо варіант, що вони можуть оголосити загальну мобілізацію, щоб якнайбільше було знищено їхніх громадян».

Незважаючи на попередження українського керівництва, у США заявили, що ознак підготовки наступу на Київ наразі не бачать. Але, за словами Джона Кірбі, Штати стежать за ситуацією, адже кремль від своїх максималістських цілей у війні не відмовився.

В українській розвідці поки що також не бачать ознак формування російських ударних груп.

Видання The New York Times з посиланням на високопосадовця Держдепу повідомляло, що всередині самої росії поки що немає одностайності щодо того, чи варто починати взимку новий наступ: деякі сумніваються, що армія має для цього сили.

Аналітики Інституту вивчення війни також вважають, що військово-політичне керівництво зосередилося на підготовці нового наступу. Однак вони сумніваються у здатності рф захопити Київ: Україна з моменту останньої атаки на півночі зміцнила свою оборону.

Нагадаємо, глава української розвідки Кирило Буданов прогнозує, що остаточно війна завершиться до літа 2023 року.

Сценарії розвитку війни взимку – на інфографіці «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: