Путін хоче натиснути на Лукашенка та посилити страх наступу рф на Україну з Білорусі – ISW

Читать на русском
Володимир путін планує у Мінську надавати на Олександра Лукашенка. Крім того, він планує посилити страх наступу на Україну з території Білорусі.
Путін і ЛукашенкоФото – Tass

Візит російського диктатора володимира путіна до Білорусі може бути нагодою для того, щоб натиснути на свого колегу Олександра Лукашенка. Також він хоче посилити інформаційні операції щодо можливого вторгнення військ рф в Україну з території Білорусі.

Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

Зазначається, що російські окупанти провели вже 9 широкомасштабну ракетну кампанію проти критично важливої української енергетичної інфраструктури 16 грудня. Це була одна з найбільших ракетних атак, зокрема, на Київ.

Російські удару продовжують загрожувати цивільному населенню України, однак не покращують здатність військових рф здійснювати наступальні операції.

Аналітики підкреслили, що заступник голови Ради національної безпеки Росії Дмитро Медведєв зробив провокаційні коментарі, якими підтримав поточні інформаційні операції. Зокрема, вони спрямовані на послаблення підтримки України з боку західних партнерів.

Експерти припустили, що путін буде тиснути на Лукашенка. Він хоче отримати поступки у російсько-білоруській інтеграції на зустрічі 19 грудня. Втім, Лукашенко вже створює інформаційні умови, щоб відхилити вимоги росії.

Також візит путіна до Мінська може свідчити про бажання диктатора створити умови для нової оцінки найбільш небезпечного курсу дій. Зокрема, щодо відновлення наступу на Україну, який може бути на північ України або на Київ, взимку 2023 року.

Онкологія, Паркінсон чи шизофренія: чим за різними версіями може бути хворий путінЗа різними версіями, у володимира путіна діагностували рак – щитовидної залози або підшлункової – або хворобу Паркінсона. Є також думка, що російський диктатор має ознаки шизофренії.

Водночас експерти Інституту заявили, що ймовірність російського вторгнення в Україну з Білорусі можлива, однак низька. Путін та Лукашенко хочуть «посилити російську інформаційну операцію, спрямовану на те, щоб переконати українців і жителів Заходу в тому, що росія може напасти на Україну з території Білорусі».

Ключові висновки ISW:

  • Зустріч путіна та Лукашенка може просунути російську інформаційну операцію, спрямовану на те, щоб зламати українську волю.

  • Путін проігнорував найгірші оцінки потенційної шкоди російській економіці перед початком повномасштабного наступу на Україну.

  • В рф стикаються з економічними проблемами через війну проти України.

  • Російські загарбники продовжили наступ на Бахмутському та Авдіївсько-Донецькому напрямках.

  • Окупанти також обороняються на лівому (східному) березі річки Дніпро.

  • Ймовірно, російське керівництво буде мати проблеми з додатковим набором військовослужбовців за контрактом.

  • Окупаційна влада захоплює об'єкти цивільної інфраструктури для того, щоб лікувати російських військових на тимчасово захоплених територіях України та надавати їм допомогу.

Нагадаємо, 16 грудня росія завдала нового удару – випустила 76 ракет по об'єктах критичної інфраструктури України. Із них 60 збили сили ППО. Про це повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Лише на Київ сьогодні летіло понад 40 ракет. ППО збила 37. По Харківщині запустили 10 ракет.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: