Путіну не вдалося вмовити Лукашенка повноцінно вступити у війну проти України – ISW

Читать на русском
Під час переговорів у Мінську Лукашенко, ймовірно, відмовив путіну піти на подальші інтеграційні поступки та повноцінно брати участь у війні проти України.
Фото: ТАРС

Олександр Лукашенко, ймовірно, не піддався на вмовляння володимира путіна повноцінно вступити у війну проти України.

Такий висновок аналітики Інституту вивчення війни (ISW) зробили за підсумками зустрічі білоруського та російського диктаторів.

В ISW зазначили, що путін та Лукашенко утрималися від публічного обговорення російського вторгнення в Україну. Але обидва при цьому зазначили, що Білорусь, як і раніше, стикається із західною загрозою.

Білорусь уже навряд чи вторгнеться в Україну: аналітики назвали причини та оцінили стан арміїВ ISW вважають, що Білорусь уже не вступить у війну проти України через внутрішню динаміку всередині країни. Але навіть якщо вторгнення трапиться, армія Лукашенка не зможе зробити більше, ніж тимчасово відволікти ЗСУ від інших ділянок фронту.

Президент рф пообіцяв розглянути питання щодо навчання білоруських екіпажів бойової авіації застосуванню «боєприпасів зі спеціальними бойовими частинами» у зв'язку із «загостренням» ситуації на зовнішніх кордонах. На думку аналітиків, Лукашенко використовує риторику про захист кордонів від Заходу та НАТО, щоб уникнути участі у вторгненні в Україну.

«ISW продовжує вважати, що участь Білорусі у війні путіна проти України є малоймовірною. Той факт, що путін, схоже, прийняв тези Лукашенка, не переконавши його скоригувати їх, побічно підтверджує цю оцінку. Лукашенко, найімовірніше, скоригував би свою риторику, щоб дати своєму народу правдоподібне пояснення того, чому він раптом відвернувся від фіктивної загрози вторгнення НАТО, щоб приєднатися до путінського катастрофічного вторгнення в Україну», – йдеться у звіті.

Кремль також намагався приховати ймовірні початкові наміри путіна тиснути на Лукашенка, щоб змусити його піти на подальші поступки щодо інтеграції з росією. Зокрема, путін заявив, що «росія не зацікавлена в поглинанні будь-кого», маючи на увазі Білорусь. Ця заява послідувала за заявою Лукашенка про незалежність та повний суверенітет Білорусі і, схоже, є захисною реакцією на цей коментар.

Нагадаємо, володимир путін напередодні вперше за три роки приїхав до Мінська на зустріч з Олександром Лукашенком.

У РНБО заявили, що путін під час переговорів тиснув на Лукашенка, щоб той погодився направити білоруські війська на війну проти України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: