Порівняння масованих ракетних обстрілів росії у жовтні-грудні

Читать на русском

Від безсилля змінити ситуацію на полі бою росія продовжила терористичні атаки на мирні міста України. У середу агресор невдало спробував атакувати Київ та область іранськими дронами, а 16 грудня здійснив черговий масований ракетний удар, внаслідок якого по всій Україні знову почалися перебої з електрикою та водопостачанням. Як завжди, цілями «високоточної» російської зброї стали не лише об'єкти енергетичної інфраструктури, а й житлові будинки. «Слово і діло» порівняло масштабні обстріли росії, які відбулися в жовтні-грудні.

Останні кілька разів росія масово запускала ракети по Україні в середині дня близько 13-14 години. 16 грудня обстріл розпочався близько 8:30 ранку, тривалість повітряної тривоги становила чотири-п'ять годин.

По Україні було випущено 76 ракет: 72 крилаті ракети Х-101, «Калібр» та Х-22, а також 4 керовані авіаційні ракети (Х-59/Х-31П). Як зазначили у Повітряних силах ЗСУ, особливістю цієї атаки став пуск крилатих ракет не лише з Каспійського регіону, а й із Саратівської області – в районі Енгельса, де й базуються стратегічні бомбардувальники-ракетоносці Ту-95МС.

Для порівняння: 10 жовтня росія випустила по Україні 84 ракети, 15 листопада – 96, 23 листопада – 67, 5 грудня – близько 70. У всіх випадках, окрім атак у грудні, росія запускала ще й безпілотники.

Сили ППО 16 грудня знищили 60 ракет. Такий самий показник був 5 грудня. 10 жовтня під час атаки було збито 43 ракети, штурмовик Су-25 та 22 безпілотники, 15 листопада – 77 ракет та 12 дронів, 23 листопада – 51 ракета та 5 безпілотників.

Київ 16 грудня пережив одну з найбільших ракетних атак із початку вторгнення: над столицею та областю було збито понад 40 ракет, як зазначив Володимир Зеленський.

Внаслідок ракетного удару, за словами міністра енергетики Германа Галущенка, пошкоджено приблизно дев'ять об'єктів генерації, через що подача електроенергії споживачам по країні скоротилася наполовину. Крім об'єктів генерації, пошкоджено й об'єкти, що відповідають за розподіл та передачу електроенергії. По всій Україні було введено аварійні відключення світла, виникли перебої з водою.

Але, крім інфраструктури, під удар російських ракет, як завжди, потрапили і житлові будинки. Зокрема, кілька будинків було пошкоджено на Київщині. А у Кривому Розі в результаті удару обрушився цілий під'їзд будинку: відомо про загибель чотирьох людей, ще 13 поранено, зокрема діти. Поранення отримали також люди на Київщині та Дніпропетровщині.

Нагадаємо, вранці 14 грудня Київ атакували дві хвилі дронів Shahed. У столиці пошкоджено одну адміністративну будівлю та кілька житлових, ніхто не постраждав.

На думку розвідки, росія ще має запас на здійснення трьох-п'яти хвиль ракетних ударів по території України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: