Ізоляція: з яких міжнародних організацій та програм вигнали росію після 24 лютого

Читать на русском

Після повномасштабного вторгнення росії Україна наполягає на тому, що агресор не має права сидіти за одним столом із представниками цивілізованого світу. Починаючи з лютого, десятки міжнародних організацій переглянули свою співпрацю з рф, припинивши або хоча б призупинивши її членство. Однак, на жаль, у списку поки немає, наприклад, групи G20, Ради безпеки ООН чи ОБСЄ. З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, з яких організацій та програм вигнали росію у 2022 році.

Пік спроб ізолювати росію припав на перше півріччя. Наступного дня після початку повномасштабної війни відносини з росії розірвала Організація економічного співробітництва та розвитку. ОЕСР об'єднує 28 країн, переважно з високим рівнем розвитку, яких поєднує дотримання принципів ринкової економіки та демократії. Росія вела переговори про вступ до організації: у 2014 році їх заморозили, а тепер взагалі припинили.

У березні участь росії припинили у Баренцевій Євро-Арктичній раді, Дунайській комісії, у координаційній раді групи розвинених країн СОТ, Міжнародному союзі залізниць (і Білорусь за компанію), Міжнародній раді архівів та Раді держав Балтійського моря.

Найзначнішим, ймовірно, стало вигнання росії з Ради Європи після 26 років членства. Після виключення міністр закордонних справ Сергій Лавров заявив, що росія «у будь-якому разі вийшла б із організації через її русофобську риторику». Один із наслідків цього рішення – громадяни рф тепер не зможуть звертатися до Європейської ради з прав людини (втім, росія рішення ЄСПС і так не виконувала).

Крім того, у березні технічне співробітництво з росією призупинила Міжнародна організація праці, а Європейська організація ядерних досліджень позбавила рф статусу спостерігача.

У квітні Єврокомісія призупинила участь росії одразу в кількох грантових дослідницьких програмах – «Горизонт 2020», «Горизонт Європа» та «Еразмус+». Також росію й Білорусь виключили з Болонського процесу та програм Європейського простору вищої освіти.

Було припинено участь росії в Агентстві з ядерної енергії та Всесвітній туристичній організації ООН, припинено співпрацю з Європейським банком реконструкції та розвитку.

Які території ризикує втратити росія після поразки у війні проти УкраїниЯкі території може втратити росія після поразки у війні проти України – на карті Слово і діло, зібраній за даними, які раніше оприлюднювала розвідка.

Ще одна значна подія відбулася 7 квітня – Генасамблея ООН підтримала резолюцію щодо припинення членства росії у Раді ООН з прав людини. Зазначимо, що це максимальне покарання – вигнати країну повністю не можна.

У травні росію виключили із Міжнародного газового союзу, Ради засновників Женевського центру безпекової політики. Також припинили або обмежили співпрацю Міжнародний транспортний форум, Рада міністрів північних країн та Міжнародна організація стандартизації.

Навесні Європейське комічне агентство вирішило відмовитися від співпраці з росією за місячними програмами «Luna-25», «Luna-26» та «Luna-27». А в липні ESA припинила співпрацю з «Роскосмосом» у проєктах з вивчення Марса. До речі, місяць тому агентство замість «Роскосмосу» обрало SpaceX для двох місій у 2023-2024 роках: тому замість ракет «Союз» буде запущено Falcon 9.

У жовтні росія не отримала достатньо голосів, щоб її переобрали до керівного складу Ради Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO).

Цього місяця членство росії зупинили дві спортивні організації – Європейська федерація кіберспорту та Міжнародний паралімпійський комітет.

Нагадаємо, раніше ми писали, які санкції Євросоюз ввів проти росії з початку повномасштабної війни.

Також наші аналітики дослідили, які країни Генасамблеї ООН голосують проти проукраїнських резолюцій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: