Хто зі світових лідерів приїжджав до України за час повномасштабної війни

Читать на русском

Україну за вісім місяців повномасштабної війни попри очевидні ризики відвідали десятки політиків. Президент Володимир Зеленський із весни закликає світових лідерів приїжджати, але не з «порожніми руками» і щоб зробити «трагічне селфі», а щоб подивитися на наслідки російської агресії та привезти Україні конкретну допомогу. Хтось із перших осіб держав побував у нас – на інфографіці «Слово і діло».

Президенти та прем'єри яких країн приїжджали до України за час повномасштабної війни з росією – на інфографіці.
Візити світових лідерів до УкраїниСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Першими з початку вторгнення приїхали в Україну прем'єр-міністри Польщі, Чехії та Словенії – Матеуш Моравецький, Петр Фіала та Янез Янша. Їхній візит до Києва відбувся 15 березня.

Моравецький після цього був у Києві ще двічі – 1 червня та 9 вересня.

Після відступу російських військ з-під столиці в Україні майже кожен день були «високі гості». 8 квітня приїжджав прем'єр Словаччини Едуард Хегер, а 9 квітня у Києві вперше побував уже колишній прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон.

Під час візиту Джонсон оголосив про новий пакет фінансової та військової допомоги для України. У нього почалася така міцна дружба з Володимиром Зеленським, що британський політик приїжджав до Києва ще двічі.

13 квітня в Україні були президенти Польщі, Латвії, Литви та Естонії – Анджей Дуда, Егілс, Левітс, Гітанас Науседа та Алар Каріс. Тоді ж стався скандал із візитом президента Німеччини Франка-Вальєра Штайнмаєра: він хотів приїхати у складі цієї делегації, але, як виявилося, в Україні на нього не чекали.

Вчора, 25 жовтня, Штайнмаєр нарешті «закрив гештальт» із візитом до України. Під час зустрічі із Зеленським він пообіцяв всебічну підтримку Україні.

У квітні в Україні також були прем'єр-міністри Іспанії, Данії, Румунії та Болгарії.

8 травня до столиці приїжджав прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо. Він оголосив про повернення посольства Канади та пообіцяв нову партію зброї.

Крім того, у травні в Україні були прем'єра Фінляндії Санна Марін, президентка Словаччини Зузана Чапутова, прем'єр Португалії Антоніу Кошта та знову приїжджав Дуда.

16 червня у Києві побувала важлива іноземна делегація у складі президента Франції Еммануеля Макрона, канцлера Німеччини Олафа Шольца, президента Румунії Клауса Йоханіса та вже колишнього прем'єра Італії Маріо Драгі.

Важливим результатом переговорів у Києві стала підтримка цими лідерами заявки України на статус кандидата на членство у Євросоюзі. Наступного дня до Києва знову приїжджав Джонсон.

У червні-липні приїжджали до України прем'єр-міністри Люксембургу, Австралії, Швеції, Ірландії, Нідерландів, а також президенти Індонезії, Молдови, Гватемали, Литви.

18 серпня приїжджав президент Туреччини Реджеп Ердоган, але не до Києва, а до Львова. На переговорах Ердогана, Зеленського та генсека ООН обговорювалася, зокрема, зернова угода. Крім того, Ердоган знову заявив про готовність виступити посередником у переговорах Зеленського та путіна.

Напередодні Дня незалежності вже втретє до Києва приїхав Анджей Дуда. Тоді разом із Зеленським він відкрив Алею сміливості на площі Конституції: на цій Алеї вказано імена політичних лідерів та інших представників країн-партнерів, які надають Україні підтримку у війні.

А безпосередньо 24 серпня із третім неоголошеним візитом прибув Джонсон. Для нього це була остання поїздка в Україну як прем'єр-міністр Британії.

Цієї осені у Києві побували президент Латвії, прем'єр Польщі та президент Німеччини.

Зазначимо, що для цієї інфографіки ми розглядали візити лише перших осіб. До Києва приїжджали також президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, генсек ООН Антоніу Гутеріш, держсекретар США Ентоні Блінкені, голова Пентагону Ллойд Остін, а також міністри закордонних справ різних країн.

Нагадаємо, раніше ми писали, скільки безповоротної фіндопомоги отримала Україна з початку повномасштабної війни.

Також ми вивчили, які країни Генеральної Асамблеї ООН голосують проти проукраїнських резолюцій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: