Війна в Україні: як офіційний Будапешт дистанціюється від підтримки Києва

Читать на русском

Між Україною та Угорщиною досить давно зберігаються напружені відносини. Пік протиріч між країнами припав на 2017 рік після ухвалення Верховною радою освітнього закону: у Будапешті вважали, що він обмежує права угорської нацменшини на Закарпатті. З початком повномасштабної війни криза у двосторонніх відносинах лише поглибилася. Угорщина хоч і каже, що поважає територіальну цілісність України, але при цьому підтримує дружні відносини з росією, висловлюється про війну кремлівськими тезами, блокує санкції та допомогу ЄС. Докладніше про те, яку позицію щодо підтримки України цього року зайняла Угорщина – на інфографіці «Слово і діло».

Коли роосія 24 лютого вторглася в Україну в Угорщині виступили на підтримку територіальної цілісності та суверенітету нашої країни. При цьому в заяві міністра закордонних справ Петера Сіярто не було різкої критики росії, а прем'єр Віктор Орбан відразу наголосив, що Угорщина не повинна бути втягнута в конфлікт і військову допомогу відправляти не будуть.

За кілька днів Сіярто заявив, що Угорщина не лише не надаватиме Україні військову допомогу, але й не дозволить транзит летальної зброї через свою країну. «Причина ухвалення цього рішення у тому, що такі поставки можуть стати об'єктами ворожих воєнних дій», – пояснив міністр.

Влітку від угорської сторони була заява, яку багато хто прийняв за пом'якшення позиції щодо транзиту зброї, але в міністерстві сказали, що це не так.

На початку березня, коли Єврокомісія обговорювала надання тимчасового захисту українським біженцям, Угорщина пропозицію не підтримала, але право вето в цьому випадку вона не мала. До речі, в Угорщині не так багато біженців із України, більшість використовують країну як транзитний пункт.

Тоді ж у березні Будапешт виступив проти створення безпольотної зони над Україною (заради справедливості варто сказати, що не лише Угорщина була проти) та введення миротворчої місії НАТО.

Орбан веде свою гру з ЄС, іноді використовуючи Україну як заручницю – КулебаКулеба заявив, що Орбан веде свою гру з ЄС та інколи використовує Україну як заручницю цих відносин. Але звичайні угорці українцям не вороги.

Крім того, у МЗС означили, що не підтримують ембарго на російські енергоносії. З того часу Угорщина систематично підривала спроби Євросоюзу запровадити санкції проти російських нафти та газу – блокувала обговорення, вибивала для себе винятки та досягла успіху: тепер Будапешт на відміну від інших країн нарощує імпорт «дешевого» російського газу та звільнений від нафтового ембарго.

До ударів росії по енергетичній інфраструктурі Україні експортувала електроенергію до Європи. У вересні стало відомо, що Угорщина гальмує розширення експорту. На думку радниці міністра енергетики Лани Зеркаль, причина у тому, що Угорщина шантажує ЄС, який призупинив виділення їй 7,5 млрд євро.

«Вони чудово розуміють, що таким чином створюють проблеми для Києва, Варшави та Брюсселя. Києву потрібні гроші – чесно зароблені. Варшаві критично потрібна допомога з експортом і президент Зеленський її пообіцяв. Брюсселю потрібне і те, й інше, бо це свідчення єдності Європи та ще один крок для посилення енергосистеми. А Орбану потрібні гроші та перемога у шантажі ЄС», – сказала вона.

Схожа ситуація склалася й зараз. ЄС відмовився виділити Угорщині кошти з фонду через проблеми із верховенством права, і тепер Будапешт накладає вето на всі рішення, для ухвалення яких потрібна одностайність блоку.

За останніми даними, Угорщина виступила проти пропозиції подвоїти фонд ЄС для надання України та іншим країнам, а також заблокувала дев'ятий пакет санкцій проти росії.

І що ще важливіше для України, Угорщина заблокувала 18 млрд євро допомоги на наступний рік. «Сьогодні всі новини про те, що Угорщина заблокувала фінансову допомогу для України. Це фейк. Угорщина готова надавати Україні фінансову допомогу на двосторонній основі. Жодних вето, жодного шантажу», – прокоментував Орбан, наголосивши, що «загальний європейський борг – це не рішення».

Ще одна спільна ініціатива Євросоюзу, яку не підтримав Будапешт, – тренувальна місія для українських військових. В Угорщині і в цьому випадку вважають, що ідея може призвести до «ескалації та втягування Європи у війну».

Які конфлікти виникали між Україною та Угорщиною до повномасштабної війни, можна прочитати у матеріалі «Слово і діло».

Нагадаємо, у травні секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Угорщина не просто знала про майбутній напад росії на Україну, а й планувала забрати собі частину території. Що відповіли у посольстві Угорщини, можна переглянути тут.

У липні прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що ЄС потрібна нова стратегія щодо війни в Україні, оскільки санкції проти росії не спрацювали.

Нещодавно Орбан спровокував новий скандал, прийшовши на футбольний матч у шарфі, на якому зображено карту «Великої Угорщини» з частинами території України та Румунії у її складі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: