Угорщина виступила проти нового пакету антиросійських санкцій ЄС – FT

Читать на русском
Угорщина почала блокувати рішення ЄС, які вимагають одностайності, у відповідь на відмову у наданні допомоги. Зокрема, Будапешт виступив проти нового пакету антиросійських санкцій.
Фото: AP

На зустрічі послів Європейського союзу Угорщина виступила проти нового пакету санкцій щодо росії, а також проти пропозиції подвоїти розмір фонду для надання зброї Україні та іншим країнам.

Про це повідомляє Financial Times.

Це сталося після того, як ЄС відмовив Угорщині надати 5,8 млрд євро для відновлення після пандемії. У відповідь, пише видання, Будапешт використовує найпотужнішу зброю, яку має – накладення вето на будь-яке рішення ЄС, що вимагає одностайності всіх 27 держав-членів.

У МЗС прокоментували небажання Угорщини тренувати українських військовихУ МЗС порадили Угорщині закликати росію припинити війну в Україні, якщо Будапешт хоче миру.

«Це стає досить передбачуваним», – сказав співрозмовник видання. Деякі дипломати стурбовані тим, що Угорщина «візьме в заручники» всі майбутні рішення ЄС, які вимагають одностайності.

«Нам слід очікувати радикальних кроків, ми маємо бути готовими», — зазначив один із високопоставлених дипломатів.

Ще одне рішення, на яке Угорщина може накласти вето – розширення безмитної Шенгенської зони на Хорватію і, можливо, на Румунію та Болгарію.

7 грудня Єврокомісія розкрила зміст дев'ятого пакету санкцій проти росії.

Нагадаємо, Угорщина заблокувала виділення Україні 18 млрд євро допомоги на 2023 рік. Європейський Союз пообіцяв, що виділить фінансову допомогу, незважаючи на позицію Будапешта.

При цьому прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що його країна не накладала вето. За його словами, Будапешт готовий надати фінансову допомогу Україні на двосторонній основі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: