Атака на авіабази Енгельс та Дягілєво в росії: як це стало можливо та що відомо

Читать на русском
Про те, як караюча длань України змогла дотягнутися до авіабаз Енгельс та Дягілєво, звідки злітають російські пілоти-терористи – в матеріалі Слово і діло
Супутниковий знімок авіабази ДягілевоMaxar Technologies

Вранці 5 грудня Україна завдала росії несподіваного, і дуже відчутного удару. Два українських безпілотники зуміли пролетіти сотні кілометрів і атакували основні аеродроми російської стратегічної авіації – авіабази Енгельс під Саратовим та Дягілєво біля Рязані. Було пошкоджено кілька стратегічних ракетоносців російських ПКС – ті самі літаки, які використовуються російськими терористами для ракетних атак на українські інфраструктурні об'єкти.

«Слово і Діло» зібрало все, що відомо про цю безпрецедентну атаку.

Що відомо про атаку

Вранці 5 грудня російські канали в Telegram масово почали повідомляти про те, що атаковано бази стратегічної авіації рф – Енгельс та Дягілєво. В Енгельсі БПЛА вдарив по стоянці літаків, в Дягілєвому під Рязанню спочатку повідомляли [про вибух бензовоза на аеродромі. Обидва аеродроми знаходяться в сотнях кілометрів від кордону рф з Україною, зокрема, Енгельс – більш, ніж в 750 км.

Згідно з попередніми даними, на аеродромі Енгельса отримали пошкодження мінімум два стратегічних ракетоносці Ту-95МС, двоє російських військових отримали поранення. На жаль, ракетоносці Ту-160 зачеплені не були. Пізніше стало відомо, що на аеродромі Дягілєво пошкодження отримав бомбардувальник стратегічної авіації Ту-22М3, знищена одна одиниця техніки, троє росіян вбито і від чотирьох до шести отримали поранення.

Тільки ввечері 5 грудня, після цілого дня мовчання, міноборони росії визнало, що атака була та заявило про «незначні пошкодження обшивки» двох літаків. Російська офіційна версія свідчить, що два українських БПЛА намагалися підлетіти на малій висоті до авіабаз, але нібито були збиті силами ППО. Уламки безпілотників впали на злітні смуги та пошкодили літаки. Правда, це не пояснює того, як безпілотники змогли подолати сотні кілометрів від українського кордону, найближчого місця, звідки могли запускати БПЛА, до авіабаз Енгельс та Дягілєво і як так уламки впали саме на літаки, а не в околицях аеродромів.

Україна при цьому своєї причетності до атаки не підтвердила, але побічно дала зрозуміти, що все може бути.

«Постійний безлад, «бавовна» на військових об'єктах – свідчення деградації військової інфраструктури та оборонного комплексу, який ми спостерігаємо на території рф. Очевидно, що ця деградація тільки набирає обертів. Все інше ми не можемо ні підтвердити, ні спростувати» – прокоментував інцидент речник Головного розвідувального управління Міноборони України Андрій Юсов.

«Земля кругла. Це відкрив ще Галілей. Шкода, що в кремлі не вивчали астрономію, вважаючи за краще придворних астрологів. Тоді вони б знали: якщо дуже часто запускати щось в повітряний простір інших країн, рано чи пізно невідомі літальні об'єкти повернуться до місця вильоту» – прокоментував ситуацію радник глави офісу президента України Михайло Подоляк.

Супутникові фотографії, опубліковані ввечері 5 грудня, підтвердили враження як мінімум одного Ту-22М3 в Дягілєвому; одночасно в мережі з'явилися фото, на яких зображені пошкодження літака.

А ось супутникові фото, зроблені над Енгельсом, не показують практично ніяких змін в розстановці літаків. Швидше за все, тут росіяни вже встигли прибрати сліди атаки.

Втім, є ще один цікавий факт: на вихідних на аеродромах Енгельс та Дягілєво стояло 20 Ту-95МС/Ту-160 та 6 Ту-22М3. При цьому завдавати чергового терористичного удару по Україні 5 грудня вдень вилетіло лише 14 літаків. Навіть якщо припустити, що три літаки були пошкоджені, куди поділися ще дев'ять, з урахуванням того, що рф планувала масований ракетний удар – не зрозуміло.

Порівняння останніх масованих ракетних атак росіїРосія сьогодні випустила по Україні понад 70 ракет. На інфографіці – порівняння чотирьох останніх масованих ударів.

До речі, координатор зі стратегічних комунікацій у Раді національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що Білий дім був не в курсі планів України атакувати аеродроми стратегічної авіації рф. При цьому саме Білий дім буде в курсі, якщо виявиться, що деякі бомбардувальники дійсно назавжди виведені з ладу – згідно з умовами договору про обмеження наступальних озброєнь (СНО-3), росія повинна повідомити США про зміну кількості боєздатних «стратегів».

А ось в Європейському Союзі, коментуючи атаку, обмежилися однією ключовою фразою - «Україна має повне право».

Як стала можлива така атака?

Російські «воєнкори», пропагандисти та «експерти» визнають – російська ППО навіть якщо відпрацювала по цілях, зробила це неприпустимо пізно, в результаті чого уламки безпілотників впали на літаки. Але швидше за все, роблять висновок деякі російські експерти, ППО навіть не побачила цих БПЛА – банально «позіхнула» їх.

«Щоб прорвати українську ППО, росія запускає 70-100 ракет, з них збивається 60-80. Водночас 2 українських безпілотники спокійно атакують військові аеродроми в Енгельсі та Рязані» – обурюються росіяни.

Одна з російських версій – обидва аеродроми могли бути атаковані радянськими БПЛА Ту-141 «Стриж», що залишилися в України. Ці старі безпілотники здатні долати великі відстані (до 1000 км) і при цьому є досить складними цілями для сил ППО. Не варто виключати, що це був творчо перероблений ЗСУ «Стриж» – фактично, перетворений на велику ракету. Правда, тоді виходить, що цей старий БПЛА подолав 650 км над територією рф на надмалій висоті та спокійно долетів до авіабаз стратегічної авіації. І не просто долетів, а й успішно атакував їх.

Загалом, припускають російські пропагандисти та експерти, причина успішної атаки в тому, що Енгельс та Дягілєво вважалися безпечними місцями, куди Україна дістати не може. Однак тепер виходить, що на європейській території росії безпечних місць більше не існує.

Що стосується питання про те, чому російська стратегічна авіація виявилася зосереджена на двох авіабазах в майже повному складі, відповідь на нього дали самі росіяни. Проблема рф в тому, що на європейській частині росії аеродромів, які були б здатні забезпечувати функціонування літаків стратегічної авіації протягом тривалого часу (не просто режим «посадка-дозаправка») більше не залишилося – тільки Енгельс та Дягілєво, оскільки нової інфраструктури в Росії не створювалося з радянських часів, а стара деградувала до межі.

«Передпольотне обслуговування, наприклад, Ту-160 займає загалом кілька діб, вимагає великої кількості кваліфікованого персоналу та спеціалізованого обладнання. За радянських часів це не доставляло великих складнощів, але вони давно безповоротно пішли, а для сучасної росії масова організація подібних процесів занадто складна та дорога» – зазначив один з експертів.

Чим все ж таки були атаковані аеродроми – достеменно невідомо. Але версії висуваються найекзотичніші – аж до глибоко законспірованих ДРГ української армії, які проникли на таку велику глибину в росію.

Що загрожує Україні після цих атак?

Нічого. Ось абсолютно нічого.

Росіяни продовжать завдавати терористичних ракетних ударів по Україні. При цьому всі заклики до президента росії володимира путіна завдати по Україні ядерного удару, оскільки згідно з доктриною застосування ядерного озброєння, прийнятої в росії, атака проти сил ядерної тріади – а саме до ядерної тріади відносяться стратегічні бомбардувальники Ту-160, Ту-95МС і Ту-22М3 – залишаться без відповіді, оскільки застосування рф ядерної зброї, хоч тактичної, хоч стратегічної, означатиме моментальне знищення росії як держави.

Ядерні доктрини: у яких випадках країни можуть використати ядерну зброюУ яких випадках ядерні країни можуть застосувати свою зброю – на інфографіці. Зокрема, росія може застосувати ЯЗ не тільки у відповідь на аналогічну атаку, а й у разі агресії із застосуванням звичайної зброї.

Куди важливіший той факт, що в росії тепер розуміють, що безпечних місць немає; удар у відповідь може прилетіти куди завгодно і коли завгодно. Так, ЗСУ і раніше завдавали ударів по глибині російської території, але такої дальності ще не було; у російських терористів тепер немає ніякої гарантії, що російська ППО знову не проспить нову атаку, і ось вже точно не факт, що наступний БПЛА не впаде на Красній площі.

Крім того, виходить, що стратегічна авіація рф надзвичайно вразлива для зовнішніх атак – хоча якраз її захищати повинні краще, ніж кремль. Стратегічні бомбардувальники можна вивести з ладу ударами дешевих безпілотників (вартість одного «стратега» і навіть десятка спрямованих проти нього БПЛА абсолютно незрівнянна); прикриття важливих авіабаз ППО або відсутнє, або поставлено з рук геть погано. І найважливіше – це побачив весь світ, в тому числі неодноразово залякувані російським ядерним озброєнням США і Європа.

«Реально, уявляєте собі децибел реготу в штабах США? Стратегічні ядерні сили росії можна довбанути копійчаними безпілотниками. Стратегічні ядерні сили росії безпорадні. Стратегічні ядерні сили росії ніяк не прикриті. 60-річний страх Карибської кризи випарувався... Сьогодні США позбулися страху перед російськими стратегічними ядерними силами. Вони радіють» - прокоментував підсумки ситуації один з російських «воєнкорів».

Ну і це ще один доказ того, що в росії засів терористичний режим, який воює з мирним населенням, тоді як ЗСУ воюють професійно і б'ють тільки по військових об'єктах противника, дістаючи їх, де б вони не знаходилися.

«Наскільки ж красиво і професійно воює Україна в порівнянні з російськими військовими злочинцями ... Могли б ЗСУ спрямувати безпілотник в житловий будинок та вбити цивільних, як це недавно зробили росіяни в Києві? Звичайно могли. І 800 кілометрів до Енгельса не потрібно було б летіти. Але Україна не воює з цивільними, навіть якщо вони й скоти» – зазначив журналіст і експерт Денис Казанський.

Антон Корж, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: