Передача Україні ЗРК Patriot: Польща знову звернулася до Німеччини

Читать на русском
Як зазначив польський прем'єр, в Україні, зокрема в західних її областях, майже щодня падають бомби й гинуть люди.
Defense Express

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у понеділок, 28 листопада, укотре закликав надати Україні ЗРК Patriot, які Варшаві запропонував Берлін після падіння російської ракети у Пшеводуві.

Про це повідомляє агенство PAP.

Як зазначається, під час пресконференції в понеділок, 28 листопада, керівника польського уряду запитали, чи прийме Польща ЗРК Patriot від Німеччини, якщо та не передасть їх Україні.

«Так, ми будемо розглядати такий варіант, звичайно, але звертаємо увагу на те, що, врешті-решт, ніхто не хоче купувати техніку тільки для того, щоб вона стояла», – відповів Моравецький.

«Все, крім…»: яку військову допомогу досі відмовляється надавати Україні ЗахідСоюзники все ще відмовляються надавати Україні західні танки та винищувачі, а також інше озброєння. Докладніше – на інфографіці.

При цьому, він зазначив, що в Україні, зокрема в західних її областях, майже щодня падають бомби й гинуть люди.

«Тому нехай ця зброя, яка надсилається, служить якнайкраще для захисту українського неба. Таким чином, вона також слугуватиме захисту польського неба», – наголосив польський прем’єр.

Водночас, Моравецький висловив сподівання, що «вдасться організувати весь процес таким чином, щоб західна частина України принаймні мала цей захист через сучасні системи протиракетної та протиповітряної оборони».

Нагадаємо, після інциденту з падінням ракети біля польсько-українського кордону Німеччина запропонувала Варшаві систему протиракетної оборони Patriot.

У відповідь Міноборони Польщі попросило Німеччину передати ці системи Україні.

У Німеччині дали зрозуміти, що не підуть на такий крок. ЗРК Patriot нібито призначена для використання тільки на території країн НАТО.

При цьому генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що передача комплексів Patriot Україні не вимагає схвалення всього Альянсу.

Раніше ми повідомляли, що українські військовослужбовці здатні швидко опанувати систему протиракетної оборони Patriot. Але чи отримає її Україна чи ні – залежить від рішення Німеччини.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: