Картина вже знайома: Кудрицький розповів, що чекає на українців при блекауті

Читать на русском
У разі блекауту на українців чекає знайома картина – обмеження енергопостачання якийсь час, проблема зі зв'язком та іншими сервісами. Скільки і в якому регіоні енергопостачання не буде, спрогнозувати заздалегідь не можна.
Фото: Укренерго

Росія поставила за мету повністю знеструмити Україну ще 10 жовтня, але енергосистема має запас міцності. Загалом блекаут, тобто стан, коли енергосистема повністю знеструмлена, «це не кінець світу».

Про це в інтерв'ю НВ сказав керівник «Укренерго» Володимир Кудрицький.

«Ще раз повторю: в цілому блекаут — це не є кінець світу. Це дуже складна подія як для енергетиків, так і для споживачів, тому що обмеження енергопостачання можуть бути дуже тривалими. Але в цілому для споживача, ця картина вже знайома: обмеження енергопостачання якийсь час, проблема зі зв’язком та іншими сервісами. А для енергетиків — це означає реалізацію складних технічних процесів. Розвертати систему «з нуля» складніше, ніж просто заживлювати об'єкти, які були пошкоджені в разі ракетної атаки, коли система все ж працює», – сказав Кудрицький.

Російські ракетні удари пошкодили майже всі ТЕС та ГЕС в Україні – КудрицькийМинулого тижня шоста атака росії пошкодила 15 об'єктів компанії. Цілями важких крилатих ракет стали виключно об'єкти енергетичної системи

Технічною мовою, пояснив він, блекаут — це системна аварія, неконтрольована подія. Його причина може бути лише одна, і жоден диспетчер не може передбачити її – російський ракетний обстріл.

«Ніхто не може спрогнозувати і знати наперед, скільки і в якому регіоні не буде енергопостачання, якщо така подія теоретично трапиться. Тому що ми не знаємо, якими будуть ракетні удари, в які точки ці ракети потраплять, яким буде масштаб руйнувань, які нам будуть доступні мережі, підстанції і електростанції, щоб заживлювати споживачів», – сказав Кудрицький.

Він зазначив, що «Укренерго» давно та ретельно відпрацювало протоколи дій на цей випадок, у тому числі з іншими енергетичними компаніями – електростанціями, обленерго, іншими операторами критичної інфраструктури.

Скільки часу може зайняти відновлення енергосистеми у разі блекауту Кудрицький не називає.

«Після атаки 23 листопада нам знадобилося 14 годин на «зшиття» системи і підготовки мережі для подачі напруги на обʼєкти критичної інфраструктури. Але є технологічна особливість підняття атомних блоків — вони повертаються в систему повільно. Тому чимало побутових споживачів не мали світла більше доби. На жаль, ми не можемо виключити нових атак. Тому людям потрібно бути готовими до різних сценаріїв, особливо якщо вони живуть у багатоповерхівках з електроплитами. Єдине, що я можу обіцяти — що відновлення системи розпочинається в момент пошкодження і ми будемо її піднімати за будь-яких умов», – сказав він.

Нагадаємо, після масштабного ракетного обстрілу росії 23 листопада було повністю знеструмлено 11 областей.

Як розповіли в Міненерго, обстріл призвів до тимчасового знеструмлення всіх атомних станцій, більшості теплових та гідроелектростанцій. В усі області України світло повернули вже 24 листопада, але дефіцит в енергосистемі зберігається.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: