Мінекономіки прогнозує ще більше скорочення ВВП цього року через блекаути

Читать на русском
ВВП України може скоротитися до кінця року ще більше через обстріли росією цивільної інфраструктури та постійні відключення електроенергії.

Атаки росії на цивільну інфраструктуру та віялові відключення електроенергії можуть призвести до ще більшого скорочення ВВП України, ніж прогнозовані 35% у 2022 році.

Про це у Вашингтоні заявила міністр економіки Юлія Свириденко, повідомляє Reuters.

На зустрічі з високопоставленими офіційними особами США Свириденко сказала, що Україна, як і раніше, потребуватиме іноземної фінансової допомоги, але водночас робить кроки для скорочення витрат.

Ситуація з електропостачанням має покращитися за кілька днів – «Укренерго»Електропостачання в Україні можна буде відновити вже за кілька днів, якщо не буде нових обстрілів.

Президент України Володимир Зеленський раніше казав, що Україні потрібно 38 млрд доларів, щоб покрити очікуваний дефіцит бюджету, і 17 млрд – щоб розпочати терміновий ремонт інфраструктури.

Свириденко зазначила, що ці суми ще не були переглянуті з урахуванням збитків, які росія завдала цивільній інфраструктурі з початку листопада та пов'язаних із цим перебоями з подачею електроенергії.

«Проблема у тому, що компанії не працюють. Якщо відключення електроенергії триватимуть протягом наступних кількох тижнів, ВВП може впасти ще більше», – заявила Свириденко. За оцінкою міністерства, обсяг виробництва у жовтні впав на 39% після скорочення на 35% у серпні-вересні.

Нагадаємо, за словами президента Володимира Зеленського, росія ракетними ударами та дронами пошкодила в Україні близько 40% усієї енергетичної інфраструктури.

У НБУ прогнозують, що дефіцит електроенергії взимку може охопити 15% споживачів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: