Російські ракетні удари пошкодили майже всі ТЕС та ГЕС в Україні – Кудрицький

Читать на русском
Минулого тижня шоста атака росії пошкодила 15 об'єктів компанії. Цілями важких крилатих ракет стали виключно об'єкти енергетичної системи
Ілюстративне фотоshutterstock.com

Після шостої атаки російських терористів на українську енергетичну систему в Україні практично не залишилося великих теплових та гідроелектростанцій, які не отримали б пошкоджень.

Про це заявив голова компанії Укренерго Володимир Кудрицький під час брифінгу 22 Листопада.

За його словами, минулого тижня шоста атака росії пошкодила 15 об'єктів компанії. Цілями важких крилатих ракет стали виключно об'єкти енергетичної системи - підстанції та електростанції.

Блекаут в Україні: ДТЕК спростовує заклик до виїзду українців за кордонУ компанії зазначили, що в Україні немає надзвичайної ситуації, за якої людям потрібно виїжджати.

«Після цієї атаки у нас практично не залишилося в Україні непошкоджених теплових і гідроелектростанцій. Тобто для того, щоб ви розуміли масштаб цих атак і з чим нам доводиться працювати: практично вся теплова і гідрогенерація, якщо ми говоримо про великі електростанції, піддавалася ракетним ударам. Також майже не залишилося неушкоджених вузлових підстанцій. Тобто практично на кожну важливу підстанцію вже щось прилітало - на деякі підстанції по кілька разів: по три, по п'ять і навіть вісім разів, є і такі об'єкти. Масштаб руйнувань колосальний» - зазначив він.

Кудрицький додав, що відновлювати мережу після атак стає все складніше. Після кожної атаки потрібно:

  • живити споживачів;
  • відновити енергомережу;
  • стабілізувати енергомережу, на це йде кілька днів;
  • перевести графіки відключень в плановий режим, на це теж йде кілька днів.

Після минулої атаки, на щастя, був запас матеріалів і обладнання. Відразу після відбою тривоги фахівці зайнялися відновленням і стабілізацією енергосистеми. У суботу вдалося повернутися до планових графіків відключень, але дефіцит електроенергії все ще зберігається.

Нагадаємо, за даними енергетиків, українці, ймовірно, будуть жити в умовах відключень світла як мінімум до кінця березня 2023 року. Енергосистема країни серйозно пошкоджена російськими терористами.

Однак необхідності виїжджати з країни у зв'язку з плановими або аварійними відключеннями електроенергії не буде. Росія своїми ракетними ударами не зможе занурити Україну в повний блекаут.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: