У Єврокомісії розповіли подробиці фінансової допомоги Україні на 18 млрд євро

Читать на русском
Єврокомісія орієнтується на поквартальне фінансування України обсягом до 4,5 мільярда євро в привʼязці до умов, які будуть прописані у меморандумі про порозуміння з українським урядом.
фото: dw.com

Програма макрофінансової допомоги Європейського Союзу на 18 мільярдів євро передбачає надання Україні безвідсоткових кредитів на строк до 35 років. Як відомо, до 2033-го ЄС не вимагатиме платежів від українського уряду.

Про це віце-президент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс повідомив в інтерв’ю Forbes Україна.

«Вони матимуть 10-річний grace period за загального строку кредиту в 35 років. Також у програмі є грантова складова, яка покриває платежі за відсотками. Тобто фактично, для України це soft loan (пільговий кредит за нижчими від ринкових відсотками - ред.)», – пояснив він.

Скільки безповоротної фіндопомоги отримала Україна з початку повномасштабної війниУкраїна з початку повномасштабної війни з росією отримала 10,6 млрд доларів безповоротної допомоги від іноземних партнерів. Докладніше – на інфографіці.

При цьому, Домбровскіс додав, що у 18 мільярдів євро входять і три мільярди з програми у дев’ять мільярдів євро, які не вдасться виплатити до кінця 2022 року.

Представник ЄС зазначив, що Єврокомісія орієнтується на поквартальне фінансування України обсягом до 4,5 мільярда євро в привʼязці до умов, які будуть прописані у меморандумі про порозуміння з українським урядом. У першому кварталі ця сума, ймовірно, буде розділена на два субтранші, перший з яких має бути виділений у січні 2023-го – таким було прохання українського уряду.

«Саме на початку року зазвичай просідають податкові надходження. Ми поки що не можемо називати конкретні цифри. Запит, озвучений премʼєр-міністром Денисом Шмигалем – 2,5 мільярда євро», – зауважив віцепрезидент Єврокомісії.

Домбровскіс зазначив, що ЄС не має строгої позиції стосовно напрямків, на які повинні використовуватися кошти програми: «Разом з тим, сама назва макрофінансової програми говорить про те, що вона націлена на підтримку макростабільності в країні та стабілізувати фінансові потоки в економіці».

Водночас, у Єврокомісії очікують, що програму макрофінансової допомоги України Європейський парламент затвердить уже наступного тижня, а Рада Євросоюзу – в першій половині грудня. Крім того, потрібно буде підписати меморандум про порозуміння з урядом України.

Нагадаємо, що ЄС виділив 14 млн євро для українських навчальних закладів.

Відомо, що Європейська комісія підготувала три варіанти, за допомогою яких держави-члени ЄС можуть фінансово підтримати Україну наступного року.

Раніше ми повідомляли, що фінансову допомогу, яку впродовж наступного року виділятиме Євросоюз, Україна буде витрачати на підтримку існування держави та покриття недостачі бюджету.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: