ЄС на цьому тижні запропонує новий механізм фінансової допомоги Україні – подробиці від Bloomberg

Читать на русском
ЄС хоче зробити фінансову підтримку України у 2023 році більш передбачуваною. За допомогою нового інструменту Україні надаватимуть кредити на дуже пільгових умовах.

Європейський союз запропонує у середу, 9 листопада, новий механізм надання фінансової допомоги Україні у розмірі 18 мільярдів євро.

Про це повідомляє Bloomberg.

Скільки безповоротної фіндопомоги отримала Україна з початку повномасштабної війниУкраїна з початку повномасштабної війни з росією отримала 10,6 млрд доларів безповоротної допомоги від іноземних партнерів. Докладніше – на інфографіці.

Як пише видання з посиланням на джерела, план встановить стійку основу для покриття фінансових потреб України в 2023 році, зберігаючи при цьому гнучкість для коригування допомоги відповідно до змін потреб країни. План також допоможе підготувати ґрунт для відновлювальних робіт.

Мета нового механізму допомоги Євросоюзу – забезпечити більшу передбачуваність фінансової підтримки України після критики США та Києва з приводу затримок фінансування.

Новий інструмент для України надаватиме кредити на дуже пільгових умовах для задоволення невідкладних потреб, відновлення критичної інфраструктури та початкової підтримки післявоєнного відновлення, повідомляють джерела Bloomberg.

Видача кредитів супроводжуватиметься умовами, які Україна має виконати у сфері верховенства закону, управління, боротьби з шахрайством та корупцією.

Крім того, ЄС все ще потрібно виділити 3 мільярди євро, що залишилися, з пакета на 9 мільярдів у 2022 році. Виплати ускладнили розбіжності щодо того, чи має допомога надаватися у вигляді грантів чи пільгових кредитів.

Нагадаємо, напередодні стало відомо, що Угорщина не підтримуватиме ініціативу ЄС щодо надання Україні фінансової допомоги у 2023 році. Але від надання допомоги на двосторонній основі Будапешт не відмовляється.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: