У ЄС є три варіанти, як фінансово підтримати Україну наступного року – Politico

Читать на русском
Європейська комісія підготувала три варіанти, за допомогою яких держави-члени ЄС можуть фінансово підтримати Україну наступного року.
Getty Images

Європейська комісія підготувала три варіанти, за допомогою яких держави-члени ЄС можуть фінансово підтримати Україну наступного року.

Про це пише Politico з посиланням на власні джерела.

Відомо, що наступного року ЄС планує виділити Україні близько 18 мільярдів євро. Ці гроші мають покрити близько половини дефіциту українського держбюджету, який становитиме близько 40 мільярдів доларів. У ЄС вважають, що додаткове фінансування має надаватись Україні вчасно та регулярно, тому підготували три можливі варіанти виділення коштів.

Перший, найбільш вигідний варіант полягає в тому, щоб позичити гроші під так званий «запас міцності», або різницю між максимальною сумою, яку блок може залучити від країн-членів ЄС, і фактичними витратами ЄС. Для цього потрібна згода всіх країн ЄС та Європейського парламенту, а також зміни до нормативних актів ЄС.

Скільки безповоротної фіндопомоги отримала Україна з початку повномасштабної війниУкраїна з початку повномасштабної війни з росією отримала 10,6 млрд доларів безповоротної допомоги від іноземних партнерів. Докладніше – на інфографіці.

Під другим варіантом в ЄС розглядають надання країнами бюджетних гарантій Єврокомісії. Але тепер вони повинні будуть покривати 100% суми.

Третій варіант – як другий, але без національних гарантій. Проте зауважують, що у цьому випадку в разі нестачі коштів Єврокомісія повинна буде скоротити заплановані витрати ЄС та запозичати й надавати кредити на зворотній основі.

Виплати планують здійснювати щоквартально, гроші надаватимуть з січня.

Раніше повідомляли, що фінансову допомогу, яку впродовж наступного року виділятиме Євросоюз, Україна буде витрачати на підтримку існування держави та покриття недостачі бюджету.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: