Ракетні удари росії 15 листопада перевершили масштаб 10 жовтня: порівняння двох атак

Читать на русском

Росія два тижні накопичувала ракети та безпілотники, щоб 15 листопада завдати чергового масованого удару по Україні. Як і прогнозували у ЗСУ, це сталося під час саміту «Великої двадцятки»: окупанти випустили майже 100 ракет, що коштувало їм не одну сотню тисяч доларів. Удари припали переважно по об'єктах енергетичної інфраструктури, обстріл став наймасовішим з початку повномасштабної війни та призвів до аварійних відключень світла по всій країні. Вчорашня атака за масштабами перевершила атаку 10 жовтня, яку порівнювали із першим днем вторгнення. Порівняння – на інфографіці «Слово і діло».

Росія 15 листопада випустила по Україні близько ста ракет. Атака за масштабами перевершила обстріл 10 жовтня, який порівнювали із першим днем вторгнення. Порівняння – на інфографіці.
Порівняння ракетних ударів росії 15 листопада та 10 жовтняСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

На відміну від обстрілів 10 жовтня, які почалися близько 6-ї ранку, вчора росія чекала моменту удару до 14 години (можливо це було пов'язано саме з самітом G20, який міністр закордонних справ рф Сергій Лавров залишив саме по обіді).

10 жовтня повітряна тривога по всій Україні тривала приблизно шість годин. Вчора в західних областях тривога тривала близько трьох з половиною годин, у центрі – майже п'ять годин, на півдні – близько шости годин, ближче до сходу – сім-вісім.

За масштабами росія перевершила свою атаку 10 жовтня. Тоді було випущено 84 ракети – Х-101, Х-555, «Калібр», «Іскандер», С-300 і «Торнадо» – а також десятки ударних безпілотників. Українська система ППО збила 43 ракети, 22 безпілотники та штурмовик Су-25.

Вчора росія вдарила по всій території України 96 крилатими ракетами повітряного та морського базування (Х-101, Х-555, «Калібр»), керованими авіаційними ракетами Х-59, а також ударними дронами Shahed-136/131, «Оріон», « Орлан-10». ППО збила 77 ракет і 12 дронів.

Пуски 15 листопада росія здійснювала з Ростовської області, а також акваторії Чорного моря.

Як і 10 жовтня, цілями окупантів були об'єкти критичної інфраструктури. Через обстріли в енергосистемі України склалася критична ситуація, близько 10 мільйонів громадян залишилися без світла. Вранці більшості споживачів вдалося відновити енергопостачання, але аварійні відключення продовжуються, а на повну ліквідацію наслідків атаки в деяких випадках піде до року.

Радує лише, що вчорашня атака виявилася менш смертоносною. 10 жовтня внаслідок ударів загинули 23 особи та 105 отримали поранення.

Вчора загинули 3 особи, зокрема, жінка загинула у Печерському районі Києва, внаслідок влучення ракети у житловий будинок. Ще 17 людей було поранено.

Нагадаємо, на інфографіці аналітики «Слово і діло» показали, наскільки масовані ракетні удари по Україні 10 жовтня нагадували перший день повномасштабного вторгнення росії.

Попередня масована атака росії була 31 жовтня. Тоді окупанти випустили 55 крилатих ракет, ППО збило 45 з них. Удар міг обійтися росії у близько 760 млн доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: